Министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Војин Митровић изјавио је данас да је његов лични став да за улазак страних држављана у БиХ, па чак и за улазак домаћих држављана који бораве вани, треба увести обавезан ПЦР тест.

“Морамо бити свјесни да у овом тренутку све земље у окружењу су увеле закључавања, затварања, обавезан ПЦР тест, обавезне карантине. Зашто би ми били изузетак?”, казао је Митровић.

У разговору током посјете Агенцији Анадолија, Митровић је истакао је да је БиХ у овом тренутку једина држава која није увела обавезан ПЦР за улазак што значи да је БиХ један простор гдје могу сви да дођу без обзира да ли су заражени или нису.

“Овом приликом желим апеловати на све грађане БиХ, прије свега да се придржавају епидемиолошких мјера, да носе маске, да се држе дистанце, да се држе препорука здравствене струке и оно што ће радити и раде ентитети а надам се и са нивоа Савјета министара да ће коначно доћи, а то је да се у што скорије вријеме што већи број људи вакцинише јер то је у овом тренутку сигурно једно од најбољих и најсигурнијих оружја за борбу против KОВИД-а”, изјавио је Митровић.

Према његовим ријечима највећа је одговорност на свим грађанима да се придржавају свих мјера јер су здравство и здравствени радници на великом удару, под притиском, све више је обољелих.

“Колико ће наш здравствени систем издржати то је велико питање прије свега зависи од нас, наше одговорности и морамо бити одговорни због себе али прије свега због здравствених радника, јер они су тај први бедем и ти који штите животе нас и наших најближих, грађана БиХ”, рекао је Митровић.

Он се захвалио предсједнику Републике Турске Рецепу Таjипу Ердогану и турском народу на донацији 30.000 вакцина народу Босне и Херцеговине. Подсјетио је да је прије тога Република Србија помогла народу БиХ, прије свега здравственим радницима изразивши захвалност и Александру Вучићу, предсједнику Србије.

“То је најбољи начин помоћи народа сусједима јер ако у тешким ситуацијама имамо Србију, имамо Турску који су спремни да нам у овом тренутку помажу онда је сигурно да то практично отвара путеве пријатељства за све друге видове сарадње, прије свега економске”, казао је Митровић.

Како је навео, очекује како би турска донација вакцина у Босну и Херцеговину требала стићи већ наредне седмице.