Заступници у Скупштини Кантона Сарајево примили су к знању информацију Владе Кантона Сарајево о епидемиолошкој ситуацији у вези с пандемијом коронавируса.

Министар здравства КС Харис Вранић истакао је како епидемиолошки подаци с којима располаже већ седам дана, евидентно указују да је КС ушао ‘у пик трећег таласа вируса корона’, али да је у благом паду.

“Никада број тестираних ње био испод 1.200, што значи да је репрезентативни узорак у односу на друге дане почевши од 16. марта када смо имали највећи број заражених 822, па се он смањивао, те је прекјучер износио 568”, појаснио је министар.

Истакао је да је проблем попуњеност болница и мањи број излијечених, али је једина срећа што је мало људи на респираторима, а и смањује се број умрлих у КС. Нагласио је да оно што се прво почело дешавати у Кантону Сарајево сада се одражава на остатак Федерације БиХ те да је у разговору с премијером Фадилом Новалићем и осталим министрима и премијерима, указао на тај проблем.

“Ако не буде реагирала Федерална влада или Кризни штаб ФБиХ, односно ако не дају неке упуте, цијела Федерација ће бити у проблему. Сумњам да ћемо успјети зауставити раст. Срећа је да је РС увела строжије мјере него што смо ми увели, они су сада затворени”, додао је министар Вранић.

Локдаун, који је сада донесен на 14 дана, по ријечима министра, може бити и продужен на мјесец.

Навео је како су важни здравствени радници, који већ 14 мјесеци раде без престанка. Казао је да је вирус мутирао и да долази нови ‘аустријски сој’ те да држава мора учинити нешто како се не би појавио и ‘четврти вал’.

“Велики је терет на здравственим радницима, али без набавке вакцина имат ћемо нажалост и даље велики број умрлих. Трансмисија новог соја вируса је бржа и клиничка слика се брже усложњава. Ситуација је озбиљна, те апелујем на све да се придржавају мјера, јер само тако можемо имати мањи број заражених”, поручио је министар.

Скупштина КС јучер је на сједници наложила Влади, Министарству здравства и Заводу здравственог осигурања да приликом усвајања финансијског плана Завода здравственог осигурања установама које остварују годишњу или акумулирану добит умање траншу и средства усмјери у плате здравствених радника и упосленика у здравству, који су изложени већем обиму и сложености посла због пандемије, у набавку опреме и нове програме здравствене заштите те је задужила Завод за здравствено осигурање КС да осигура довољан број лијекова ремдесивир у лијечењу тешких пацијената.

Наложено је и здравственим установама у Кантону Сарајево да у пружању здравствене заштите у случају обољења ковид или сумње на ковид не захтијевају доказ о здравственом осигурању.

Скупштина КС је задужила Владу КС да хитно оформи и капацитира мобилне тимове при ЈУ Дом здравља који би били на располагању грађанима обољелим од коронавируса, који су код кућа и у потреби су за терапијом, те им осигура потребну услугу коју због попуњености болничких капацитета не могу добити.

Обавезује се Влада КС да у што краћем року свим здравственим установама, установама социјалне заштите, установама за дјецу с потешкоћама у психофизичком развоју ако траже услуге психолога и психотерапеута одговоре позитивно ако је захтјев оправдан како би стручњаци из области менталног здравља што брже и без одгађања били на располагању грађанима КС у неповољној епидемиолошкој ситуацији која је довела до опасности по ментално стање грађана, а међу којима су и припадници најрањивије популације које користе услуге ових установа, саопћено је из Службе за протокол и пресс Кантона Сарајево.