Врховни суд Хрватске је данас саопштио да је потврдио одлуку о условном пуштању на слободу ратног помоћника министра унутрашњих послова Томислава Мерчепа који издржава седмогодишњу затворску казну због ратног злочина над српским цивилима на подручју Загреба, Пакраца и Кутине, крајем 1991. године.

Као разлоге за пуштање на условну слободу послије издржане три четвртине изречене затворске казне, суд је навео “знатно погоршано здравствено стање” Мерчепа који је, како се наводи, тешко покретан и потребни су му стална њега и помоћ.

“Врховни је суд закључио да је правилан закључак првостепеног суда да је код затвореника досадашњим издржавањем ове казне затвора у цијелости остварена сврха кажњавања. За очекивати је да затвореник на слободи неће чинити нова кривична дјела”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да Мерчеп раније није био кривично осуђиван, да се против њега не води други поступак и да се у затвору у потпуности придржавао кућног реда.

Датум отпуштања затвореника одредиће се одлуком истражног судије у року од три дана од пријема рјешења Врховног суда.

Како је суд навео, затвореник мора да буде пуштен најкасније три дана од доношења налога судије за извршење.

Мерчеп ће морати редовно да се јавља надлежној полицијској управи, први пут у року од два дана од пуштања на условну слободу, а потом једном мјесечно до истека трајања казне.

Такође је дужан да се јави и Канцеларији за пробацију два дана од отпуштања и даље према појединачном програму поступања који ће израдити та канцеларија.

Пребивалиште или боравиште моћи ће да промијени само уз сагласност судије извршења суда у Загребу.

Мерчеп је у мају 2016. осуђен на пет и по година затвора, јер, као командат јединице “Мерчеповци”, није спријечио злочине над српским цивилима. Врховни суд му је почетком 2017. повисио казну на седам година.

По оптужници, припадници те јединице на подручју Пакрачке Пољане, Загреба и Кутине незаконито су ухапсили 52 особе, од којих су 43 убили, три се воде као нестале, а шест је преживјело мучење и злостављање.

Оптужница је обухватила и убиство загребачке породице Зец.

Мерчеп је осуђен због тога што, као фактички заповједник резервне јединице МУП-а, смјештене у Пакрачкој Пољани и на Загребачком велесајму, није спријечио њене припаднике да незаконито хапсе, муче, злостављају и убијају цивиле српске националности.

На почетку суђења оптужница је теретила Мерчепа да је наредио злочине, али је касније тај дио ублажен, па му се у наставку поступка судило због оптужби да припаднике јединице није спријечио у злочинима.

Мерчеп је ухапшен крајем 2010., а суђење је почело двије године касније.