Високо судско и тужилачко вијеће требало би ускоро да добије ново руководство. О новом предсједнику и два потпредсједника одлучиваће се 10. и 11. фебруара. Откако је Милан Тегелтија поднио оставку, Вијеће функционише са привременим предсједавајућим. Ту функцију закон не познаје, па бивши предсједник тврди да ниједна одлука која је донесена од дана његове оставке није и не може бити валидна. Но, не дијеле сви то мишљење.

Сједнице ВСТС-а може заказати само предсједник и нико други. Закон је јасан, поручује бивши први човјек Савјета, Милан Тегелтија, који је одступио са функције након бројних притисака и контроверзи које стоје уз његово име. То је главни аргумент за тврдње да су све одлуке од његове оставке незаконите, а да ће идентично бити и са избором новог руководства.

МИЛАН ТЕГЕЛТИЈА, бивши предсједник ВСТС-а

Јасно је да је ВСТС у блокади коју је сам произвео пропуштајући прилику да му ја као легално изабрани предсједник, прије оставке закажем нову сједницу на којој ће изабрати новог предсједника и потпредсједнике ВСТС-а, иако сам им то понудио. Да би се ова блокада ријешила, преостаје само да се донесе измјена Закона о
ВСТС-у.

То није ни логички ни правно утемељен став, одговара Тегелтији судија Бранко Перић. Поручује да постоје и друге ситуације када је предсједник спријечен или онемогућен да обавља функцију, па се тај проблем рјешава на сличан начин. Не доводи у питање ни легалност ни легитимност одлука Савјета донесених након Тегелтијине оставке.

БРАНКО ПЕРИЋ, судија Суда БиХ

Он се идентификовао као институција. Мисли да институција не постоји ако предсједника нема. Одсуство предсједника који је поднио оставку не лишава институцију да ради у законским оквирима. Било који члан ВСТВ-а са којим се сагласе сви чланови ВСТВ-а може да преузме улогу предсједника.

А управо то се догодило након оставке Милана Тегелтије.

Високи судски и тужилачки савјет формално нема руководство од 16. децембра када је Милан Тегелтија поднио оставку. Тиме је аутоматски престао мандат и потпредсјендицима. На тој истој сједници, чланови Савјета сатима су вијећали какву одлуку да донесу а она остане у оквиру закона.

САНЕЛА ГОРУШАНОВИЋ-БУТИГАН, привремена предсједавајућа
ВСТС-а (25. 1. 2021)

Једногласно су ме сви чланови Вијећа су ме именовали за предсједавајућу, односно овлаштено лице за заступање институције до формирања новог предсједништва.

Поједини бивши чланови Савјета мимо камере кажу да су предвидјели могућност да ће неко, по њиховом мишљењу неоправдано, поставити питање законитости доношења одлука. Неки су и предлагали да се, баш зато, изабере привремено руководство. А ново предсједништво би требало да буде изабрано наредне седмице. Нови сазив Савјета је, како сазнајемо, пред комплетирањем, што је и био главни аргумент да се са избором предсједника и потпредсједника треба причекати, да их не би бирали чланови коју су пред истеком мандата.