Високо судско и тужитељско вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВБиХ) заказало је одржавање дводневне сједнице за данас и сутра на којој ће, међу осталим, бити покренута процедура избора нових чланова овог регулаторног тијела.

Ради се о процедури која се покреће услијед чињенице да у 2021. години већем броју чланова ВСТВ-а истиче мандат, сазнаје Фена у тој институцији.

Наиме, у периоду од јануара до септембра 2021. године мандати истичу члановима ВСТВ-а – Амили Куносић, Горану Незиревићу, Драгомиру Вукоју, Селиму Карамехићу, Махмуту Швраки и Берини Алихоџић.

У дневни ред сједнице уврштена је и Информација о Нацрту измјена и допуна Закона о ВСТВ-у БиХ, као и Информација у вези са измјенама и допунама Пословника ВСТВ-а.

Истовремено, на дневном реду су – Информација о буџету ВСТВ БиХ за 2020. годину, те израда Правосудне информационо-комуникационе стратегије у БиХ, као и Извјештај о провођењу препорука Европске комисије за ВСТВ БиХ и правосуђе БиХ.

Чланови ВСТВ-а разматрат ће Извјештај о провођењу Плана интегритета ВСТВ БиХ за 2019. годину, Ревизорски извјештај имплементације Пројекта унапрјеђења ефикасности судова и одговорности судија и тужитеља, Информацију о припреми Финалног извјештаја о реализацији Акционог плана за реализацију приоритета из Аналитичког извјештаја Европске комисије и Извјештај о проведеним финансијским ревизијама у току 2020. године.

Планирано је и разматрање Приједлога средњорочног плана рада ВСТВ-а БиХ за период 2021. – 2023. године и Информације о раду Уреда дисциплинског тужиоца ВСТВ БиХ за друго тромјесечје 2020. године.

Такођер, планиран је избор новог представника ВСТВ-а у састав Надзорног тијела за праћење провођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина (Пројект Унапрјеђење рада на предметима ратних злочина у БиХ“ – ИПА 2017)

Чланови Вијећа ће се очитовати о Пројекту за унапрјеђење пословне климе кроз брже рјешавање привредних спорова у БиХ, приједлогу додатних активности као одговору на Ковид-19, пројекту Свјетске банке.