Судови у Босни и Херцеговини ријешили су 113.260 најстаријих судских предмета, у првих девет мјесеци 2020. године, наводи се саопштењу Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ.

Број ријешених случајева мањи је за 11 посто у односу на исти период прошле године, а на остваривање очекиваних резултата утјецало је проглашено стање несреће/ванредне ситуације у Босни и Херцеговини, узроковано појавом и ширењем вируса COVID-19, током којег су судови радили у посебним режимима рада у складу с одлукама ВСТВ БиХ и одлукама надлежних кризних штабова.

Према резултатима анализе, у периоду од 1. јануара до 30 септембра 2020. године, најучинковитији су били судови виших инстанци чији је проценат остваривости зацртаних резултата износио 86 посто, док су првостепени судови – опћински, основни и окружни привредни, у просјеку ријешили 62 посто предвиђених предмета.

Посматрано по ентитетима, судови у Федерацији БиХ ријешили су 76.415 предмета, у Републици Српској 33.953 предмета, а у Брчко дистрикту БиХ 1.626.Суд БиХ ријешио је укупно 1.266 предмета.

Сумарни преглед реализације планова на нивоу суда, по старосној структури предмета у плану, доступан је у засебном документу у прилогу саопштења.

Приказани подаци показују укупан број предмета, број ријешених предмета, проценат реализације плана те број судија који су радили на предметима.

Стална комисија за ефикасност и квалитет судова Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) редовно врши праћење процеса рјешавања предмета у оквиру планова рјешавања предмета. Сви судови у БиХ имају обавезу да сачине план рјешавања предмета у складу са одредбама Упутства за израду планова за рјешавање предмета, саопштено је из ВСТВ-а.