Члан Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Босне и Херцеговине Горан Незировић предложио је на данашњој сједници ВСТВ-а да у Извјештај Вијећа за прошлу годину треба увести најмаркантније догађаје који су обиљежили рад ове институције у протеклој години, наводећи да Извјештај треба бити објективан, самокритичан, избалансиран и реформски.

”То је, у сваком случају, пандемија Ковида-19 која је утицала на неке одлуке, усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, одлука Суда БиХ о укидању Правилника о оцјењивању носилаца правосудних функција, нови Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији и оснивање Одјељења за интегритет, те оснивање и рад привремене истражне комисије Паарламента БиХ и оставка предсједника ВСТВ-а”, рекао је Незировић у оквиру тачке дневног реда која се односи на приједлог допуне садржаја овог извјештаја.

Говорећи о саставу Вијећа, он је подсјетио да 47 одсто запослених који раде на одређеним пројектима, нису у сталном радном односу што је пријетња и изазов за ову институцију.

Незировић је нагласио да се ради о људима који испуњавају неопходне и редовне задатке како би Вијеће могло нормално функционисати, због чега извршној и законодавној власти треба послати хитну поруку о неопходној финансијској помоћи у случају обуставе донација.

”У извјештају треба навести да смо ми, судије и тужиоци који су учествовали у раду надзорног тијела, осим ЕУ, дали активан допринос у изради и садржају Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина”, рекао је Незировић.

Као посебно важно, он је нагласио персоналну и институционалну независност правосуђа, додајући како им се приговара да су у стварности контролисано политичко правосуђе.

”То су изазови са којима се суочавамо годинама и нашу независност морамо да одбранимо од пријетње политичке инструментализације и притисака”, нагласио је Незировић, чији су приједлози прихваћени.

Говорећи о обавезама и могућностима попуњавања позиција у оквиру Секретаријата ВСТВ-а, сходно препорукама међународних докумената као и планова запошљавања, те обезбјеђивања фукционалности и ефикасне подршке раду ВСТВ-а, директор Секретаријата Адмир Суљагић рекао је да ЕУ тражи успостављање Одјељења за интегритет, те инсистира на плениминарном плану преласка пројектног особља у Секретаријат, што ће бити у обавези да им представе у наредних шест мјесеци.

”Ова институција је донијела исправну одлуку када смо донијели нову систематизацију, а ново писмо ЕУ ће потврдити све оно што смо урадили у прошлој години и предвидјели шта се од нас тражи. Успоставили смо Одјељења за ефикасност и квалитет судова и ефикасност и квалитет тужилаштава. Више пута сам поновио да смо лимитирани са бројем запослених, да смо буџет имали за само пет мјесеци, а сада смо на принципу привременог финансирања, а предвидјели смо многе позиције које нису попуњене. Све ово захтијева плански приступ, на чему Секретаријат ради”, рекао је Суљагић.

Вијеће је усвојило информацију о интерној ревизији процеса јавних набавки у ВСТВ-у коју је спровела Јединица интерне ревизије Министарства правде у Вијећу министара БиХ.

Говорећи о двије спроведене ревизије прошле године, Суљагић је рекао да је Канцеларија за ревизију институција БиХ констатовала позитиван став у процесу набавки ВСТВ-а.

У наставку сједнице у поподневним сатима, планирано је и разматрање закључака сталних комисија ВСТВ-а у вези са Извјештајем судије Џоане Корнер ”Унапређење процесуирања предмета ратних злочина на нивоу БиХ”, као и релевантна питања у вези са процесуирањем ратних злочина у судовима и тужилаштвима у БиХ.