Високи судски тужилачки савјет требало је на данашњој сједници да изабере главног тужиоца Федерације БиХ, а кандидати за тужиоца су били Дубравко Чампара, Саша Сарајлић и Муниб Халиловић.

Од тројице канидата за главног тужиоца двојица су испунили услове – прворангирани Муниб Халиловиц (Бошњак) -132,8 бодова, другорангирани Дубравко Чампара (остали) -132,1, док трећерангирани Саша Сарајлић (Србин) – 123,6 није испунио услове .

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија рекао је да је ситуација проблематична.

“Оваква ситуација се није десила до сада, она је уставно проблематична. Проблем је што су се избори десили 2018. Федерална влада није ни формирана, нема ни премијера, али имамо актуелну Владу и премијера у пуном капацитету. Устав каже да се прво бира извршна и законодавна власт, али Уставни суд већ је ушао у процедуру”, рекао је Тегелтија.

Он је додао да је Уставни суд Федерације БиХ релевантан за мишљење о овоме.

“Пошто се ради о тачки дневног реда гдје се ради о члановима Федералног тужиластва и Тужилаштва БиХ, неки чланови ВСТС-а требало би да се изузму”, додао је Тегелтија.

Приједлог Подвијећа Федерације био је да се именовање одлози за 60 дана, јер је, по њиховом мишљењу, за ово питање надлежан високи представник који је и донио уредбе.

Са друге стране, Тегелтија сматра да не постоји процедура за ОХР.

“Ако говоримо о процедури, не постоји процедура за ОХР, за Уставни суд, нема посебног поступка, али ми се обраћамо институционално Уставном суду јер је он надлежан за тумачење Устава, без обзира на начин уношења одредби у њега”, нагласио је Тегелтија.

Закључак сједнице ВСТС-а о избору главног тужиоца ФБиХ је затразити тумачење од ОХР-а и Уставног суда Федерације БиХ о дистрибуцији кључних функција у Федерацији Босне и Херцеговине.

Подсјетимо, према федералном Уставу, сваки од конститутивних народа има право да попуни максимално двије функције. Бошњаци већ имају двије – премијера Федерације БиХ и предсједавајушег Представничког дома федералног Парламента, Хрвати такође двије – Уставни суд и Дом народа федералног Парламента а Срби једну – Врховни суд.

Конкурс за тужиоца је расписан 2018. године и тада су се пријавили кандидати.