Сједница Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ биће одржана данас и сутра, током које би, како је најавио, Милан Тегелтија требао да поднесе оставку на позицију предсједника и члана ВСТС-а.

Пред члановима Савјета, осим обраћања предсједника ВСТС-а, планиран је и избор на упражњене позиције Предсједништва ВСТС-а, те информација генералног секретара ВСТС-а о припреми документа за дискусију за потребе одржавања састанка Пододбора за правду, слободу и безбједност који је најављен за 17. и 18. децембар.

Чланови Савјета требало би да разматрају и годишњи извјештај ВСТС-а за 2020, као и оквирни план одржавања сједница ВСТС-а за 2021.

Планирано је разматрање закључака Привремене истражне комисије у вези са извјештајем ОЕБС-а о одговору правосуђа на корупцију, као и информација о спровођењу поступка оцјењивања рада носилаца правосудних функција за прошлу годину, те годишњег извјештаја о реализацији планова интегритета у правосудним институцијама у БИХ за прошлу годину.

Чланови Савјета требали би да разматрају и закључке релевантних сталних комисија ВСТС-а у вези са извјештајем судије Џоане Корнер “Унапређење процесуирања предмета ратних злочина на нивоу БиХ”.

ВСТС би требао да разматра и измјене и допуне Упутства за израду планова за рјешавање предмета ратних злочина у тужилаштвима у БиХ.

Савјет ће првог дана сједнице т разматрати и Правилник о допунама Правилника о систему за аутоматско управљање предметима у судовима и Правилник о допунама Правилника о систему за аутоматско управљање предметима у тужилаштвима, те измјене Политике безбједности Правосудног информационог система БиХ.

Другог дана засједања ВСТС-а чланови би требало да именују замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ, главног федералног тужиоца Тужилаштва ФБиХ, предсједника Врховног суда ФБиХ, као и судију Вишег привредног суда у Бањалуци.

Планирана су и друга именовања и разрјешења у другим правосудним институцијама у БиХ.

Сједница Савјета, како је најављено, отворена је за јавност и може се пратити у сједишту ВСТС-а БиХ са почетком у 9.00 часова.