ИКТ Асоцијација Вањскотрговинске коморе БиХ пету годину заредом обиљежава 17. мај, Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва.

Сваке године, Међународна унија за телекомуникације (ИТУ) бира актуелну тему којом се обиљежава тај значајан датум. Пандемијска криза изазвана вирусом корона не само да истакла битну улогу информационих и телекомуникационих теххнологија за успјешно фунционисање друштава у цјелини, већ је у први план изнијела запањујуће дигиталне неједнакости између и унутар замаља. Стога тема овогодишњег обиљежавања Свјетског дана телекомуникација и информационог друштва носи назив “Убрзавање дигиталне трансформације у изазовним временима”.

У протеклој години је пред информатичке и телекомуникационе компаније и у нашој земљи постављен огроман изазов. Показана је спремност да се одговори на све захтјеве корисника у веома кратком року, те да се у оквиру друштвено одговорног пословања пружи подршка свим важним системима који су због појаве пандемије доживјели велики притисак, првенствено здравственом и образовном систему, али и свим осталим категоријама друштва којима је подршка била потребна, те се на најјаснији начин показало колики је значај ИКТ сектора у заједници.

Управо претходна година учинила је видљивијом потребу за континуираним улагањем у развој модерних технологија и развој дигиталних сервиса, као и потребу за квалитетним интернет конекцијама, у шта телеком компаније и улажу знатна средства константно годинама уназад. Пандемија вируса корона свакако је додатно убрзала процес дигиталне трансформације у БиХ, те самим тим поставила и додатне захтјеве пред ИКТ компаније које су носиоци ове врсте технолошких промјена модерног доба.

Дакле, осим обавезе пружања најсавременијих, поузданих и квалитетних услуга својим корисницима, задатак телекома је да обезбиједи стабилну и квалитетну инфраструктуру за дигитализацију привреде, а то подразумијева улагање у оптичку приступну мрежу, развој инфраструктуре за мобилне мреже као предуслов за развој ИоТ апликација, те развоју напредних цлоуд сервиса, ИКТ рјешења и уопште промоцију технолошких иновација. Свакако, вријеме изазова је и вријеме у којем би се морало убрзати доношење нових закона и стандарда из области информационих технологија као и дефинисање стратешких партнерстава – истичу из ВТК БиХ.

Сарадња с водећим пословним субјектима у области ИКТ, како додају, гаранција је успјеха и институционалне и системске подршке малим и средњим предузећима, иновативним идејама и креативним рјешењима која треба повезати и на тај начин створити базу знања и практичних искустава који ће служити трансформацији наше привреде и бољим условима за развој друштва знања и нових вјештина које би омогућиле бржи привредни и друштвени напредак.

Захваљујући прилагодљивости ИКТ сектора брзим промјенама какве се на овом пољу дешавају у посљедњим деценијама, овај сектор у БиХ је спреман да својим корисницима и цјелокупној заједници обезбиједи све погодности које нуде модерне технологије, чинећи тако живот квалитетнијим, лакшим и бољим и што је најбитније, свима доступним.

Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва обиљежава се 17. маја, на годишњицу потписивања Прве међународне телеграфске конвенције 1865. године, и на дан формирања Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) у Паризу.

Циљ обиљежавања Дана телекомуникација и информационог друштва у свијету јесте афирмација информационо-комуникационих технологија, с обзиром на значај који ове технологије имају у савременом друштву, саопћено је из ВТК БиХ.