Небојша Вукановић, народни посланик у Народној Скупштини Републике Српске и оштар критичар власти, изјавио је за БХРТ да се “ближи крај владавини СНСД-а те да је вријеме за смјену генерација у опозиционим странкама”.

Вукановић је гостовао у емисији БХТ1 уживо гдје је говорио о актуелним политичким дешавањима у Босни и Херцеговини, те о недавно одржаном састанку опозиције у Републици Српској којем су присуствовали готово сви представници Српске демократске странке (СДС) и Партије демократског прогреса (ПДП), а на који Вукановић није био позван.

СДС и ПДП су у заједничком саопштењу оцијенили да је сарадња у протеклом периоду била веома добра, да је дала позитивне резултате и да ће сарадњу интензивирати током ове године с циљем побједе на Општим изборима 2022. године.

Вукановић каже како не зна зашто није позван на састанак и да то треба питати организаторе.

“Мислим да су свјесни да су направили велику грешку. Можда је неким центрима моћи био интерес да мене нема у неким кључним одлукама јер знају да ја не бих прихватио компромис. Биће времена да се ствари посложе, остало је још годину и пол до избора и не бих продубљивао тензије. Али, нећу одустати од тога кад се промијени власт да се крене успостављање правне државе и владавине права по сваку цијену”.

Истиче да је до избора остало још доста времена и да ће ту, свакако, бити различитих начина борбе. Не требамо сви бити истомишљеници, наводи Вукановић и додаје:

“Ја сам неко ко се залаже бескомпромисно – да када дође до промјене власти, не дође до замјене играча, Врло је битно да дође до суштинских промјена у друштву, да се не настави са овом матрицом која је била у претходном периоду. Сматрам да носиоци промјена треба да буду људи који су протеклих 15 година својим жртвовањему и борбом добили повјерење јавности да могу изнијети ту борбу и који су гарант да ће доћи до суштинских промјена. Ако будем дио власти, сигурно нећу правити компромис око суштинских питања”.

Вукановић истиче како закон мора да буде једнак за све. Сматра да је вријеме да у опозицији дође до, како је рекао, постепене смјене генерација.

Као примјере је навео протекле локалне изборе гдје су у Бањалуци, Бијељини, Дервенти, Шамцу … добре резултате остварили млади људи који су, како је рекао Вукановић, у локалној заједници препознати као људи од повјерења, часни и са добрим намјерама.

“Мислим да то треба бити концепт и на Општим изборима 2022. године, али кључно је – кад дође до промјене власти никога не треба амнестирати, ниједног тајкуна нити политичара не треба ослободити одговорности за оно што је радио протеклих 15 година, требају се пронаћи сви рачуни у иностранству и преиспитати свачија имовина, прво моја па даље”.

Вукановић је рекао да су протекли избори, на којима је наступио са нестраначком листом За правду и ред у Требињу, за њега били својеврстан тест. Задовољни су, каже, постигнутим резултатом, а план је да се даље прошире на све општине у Херцеговини, па и у Републици Српској.

“Мислим да СДС и ПДП, сами, не могу имати скупштинску већину и битно је да буде ту још неки политички субјекат као што је нпр. Дритан у Црној Гори – који ће повући неке људе који не би гласали за СДС и ПДП, који истински желе правду и ред… Мислим да ће улога моје листе бити изузетно важна на изборима 2022. године. Наравно, ја остајем дио опозиције”.

Вукановић је у разговору за БХТ1 уживо оцијенио да опозиција у Републици Српској има снаге да се супротстави актуелној власти, а упориште за промјене, наводи Вукановић, лежи у народу који је незадовољан.

“Најмање седамдесет посто људи у Републици Српској је незадовољно, виде да је ово пут у пропаст, посљедњи стадиј распадања једног друштва и потпуне приватизације државе. Само треба придобити повјерење људи – кад се промијени власт да ће доћи до истинских, крупних промјена. Лјуди не траже да запослите 50 хиљада људи за пар мјесеци и да се подигне животни стандард. Али, јако је битно да заживи правда”.

Вукановић је , између осталога, рекао да се ближи крај владавини СНСД. Он је оцијенио да се “режим Милорада Додика” убрзано распада и да је Додик у врло тешкој ситуацији у коју се, сматра Вукановић, сам довео.

Говорећи о дјеловању Демократског народног савеза (ДНС) након раскида коалиције са Савезом независних социјелдемократа (СНСД), Вукановић је рекао да ће Додик у будућности настојати да “до посљедњег атома уништи ДНС, гдје год то буде могао”.

Међутим, тврди Вукановић, Додик нема храбрости да “удари на Ненада Нешића јер се, с једне стране, боји да ће испливати на површину “заједнички послови које су имали” и, са друге стране, јер не жели да испровоцира Србију.

Коментаришући поништење избора у Сребреници и Добоју, Вукановић је рекао да је јасно да избори у БиХ одавно немају смисла. Подсјетио је на бројне злоупотребе и изборне неправилности у Мостару и Дервенти и оцијенио да је вријеме за измјене Изборног закона.

“Морају се наћи средства да се изврши скенирање свих гласачких листића, да у иностранству људи гласају у дипломатским представништвима и да се укине гласање поштом, тако би колико-толико вратили повјерење грађана и институција у изборни процес”.