Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин поручио је данас у Бањалуци да је Република Српска (РС) увијек спољнополитички приоритет Србије. Он је захвалио српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику на, како је рекао, годинама упорне борбе за српске националне интересе и јачање свијести о потреби заједништва српског народа, које не угрожава никога.

Вулин је нагласио да је материјална помоћ Владе Србије Републици Српској доказ да односи двије републике нису испразне приче, већ конкретна сарадња да би народ у РС живио боље.

“Република Српска ће увек бити помогнута, свака потреба РС је и наша потреба. Предсједник Србије Александар Вучић је уложио не мали утицај да се и на међународном плану, али и унутар наших односа, РС боље разумије, прихвати и да се поштује воља српског народа са ове стране Дрине”, рекао је Вулин новинарима након састанка са Додиком.

Вулин је Додика информисао о сарадњи министарстава унутрашњих послова Србије и РС, заједничким вјежбама, борби против организованог криминала, тероризма, мигрантске кризе и осталим активностима којима се грађанима гарантује безбједност.

Говорећи о могућности заједничке вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ, Вулин је оцијенио да би то било добро за стварање међусобног повјерења, али и да сарадња различитих оружаних снага може учврстити регионалну стабилност.

“Влада Србије је донијела мораторијум у трајању од шест мјесеци на учешће у било каквим војним активностима са другим партнерима. Уколико Влада Србије не продужи мораторијум, наравно да смо отворени за сарадњу са пријатељским државама”, закључио је Вулин.

Додик: Спољно-политичка оријентација Србије помаже цијелом региону

Foto: Dijana Vrhovac/BHRT

Све оно што Србија, на челу са предсједником Александром Вучићем, чини у погледу регионалне стабилности, нешто је што помаже цијелом региону, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са министром унутрашњих послова Србије Александром Вулином.

“Ми поздрављамо такву спољно-политичку оријентацију Србије. Веома смо задовољни нашим међусобим односима и нашим степеном сарадње”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је подсјетио да је прије неколико дана Влада Србије дозначила властима Републике Српске 20 милиона еура помоћи за рјешавање питања везаних за пендемију вируса корона, те изразио захвалност и Влади Србије и предсједнику Вучићу.

Он је такође изразио задовољство што је посјета Републици Српској прва инострана посјета Вулина у својству министра унутрашњих послова, што је, како је навео, дио раније договаране политике о међусобним посјетама.

“Сматрамо да смо успоставили један озбиљан оквир сарадње који у овом сегменту подразумијева све активности и мјере које иду за тим да се обезбиједи стабилна и сигурна безбједносна средина и у Србији и у Републици Српској”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, сарадња се на оперативном дневном нивоу односи на операције које имају полиције, што даје резултате.

“Оно што заједно морамо учинити јесте да нашим људима понудимо осјећај стабилности, безбједности и неугрожавања од било каквих незаконитих и других поступака било кога”, рекао је Додик и додао да се сарадња осим полиција Републике Српске и Србије, остварује и са безбједносним агенцијама у БиХ.

Додик је подсјетио да је захваљујући координацијама оствареним када је Вулин био министар одбране, Предсједништво БиХ недавно донијело одлуку о одржавању заједничке војне вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи.

“У поступку је усаглашавање детаља и вјерујем да ћемо и нас двојица бити на тој вјежби као доказ могућности сарадње и доприноса стабилизацији укупних односа и прилика на пољу безбједности”, рекао је Додик.

Додик је појаснио да се војна вјежба на Мањачи односи на Војску Србије и Оружане снаге БиХ, те да се обавља у облицима који су потребни за регионалну сарадњу.

“Нико не би требало да се боји такве вјежбе нити у њој има било какве поруке осим да се покаже способност да се против опасности од тероризма и свих других може заједнички дјеловати”, рекао је Додик и додао да вјежба нема везе са НАТО-ом.