Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је ”данас и званично најтежи дан за Србију што се тиче пандемије коронавируса, и по питању броја умрлих и броја заражених”.

Вучић је на додјели одликовања поводом Дана примирја у првом свјетском рату, којој су присуствовали само премијерка Ана Брнабић и епидемиолог Предраг Кон, рекао да је Србија ”са свим тим, у односу на број становника и даље међу пет најбољих европских земаља”.

У образложењу за додјелу одликовања здравственим радницима, међу којима су и чланови Кризног штаба за сузбијање епидемије, Вучић је рекао да им је захвалан што су ”вјеровали у наше здравство и у државу”, и што су имали смјелости да кажу своје мишљење.

”Није то био само стручни посао, морали сте да преживите и најтеже увреде, бескрајно сам захвалан што сте на то пристали”, казао је Вучић и додао да су међу одликованима и чланови Кризног штаба, али и здравствени радници који се нису либили да се нађу на ”стубу срама” због одлуке да неком помогну.

Вучић је навео да је међу таквим одликованим здравственим радницима и медицинска сестра на дјечјем одјељењу болнице у Новом Пазару Муамера Турковић која је, како је навео, ”била на стубу срама зато што је дала инфузију дјевојчици испред болнице а не у болници јер није жељела да дијете буде заражено короном”.

Вучић је рекао да су одликовања за оне којима су додијељена ”обавеза да још више, одговорније, снажније и успјешније раде и граде будућност наше Србије”.

Орден Карађорђеве звезде првог степена Вучић је додијелио епидемиологу Предрагу Кону и инфектологу Мијомиру Пелемишу.

Орден Карађорђеве звезде другог степена додијељен је пулмологу Браниславу Несторовићу, директору Инфективне клинике у Београду Горану Стевановићу, имунологу Срђи Јанковићу, директорки Института за онкологију и радиологију Даници Грујичић и епидемиологу Браниславу Тиодоровићу.