Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је како је масовна гробница код Рашке, у којој су раније овог мјесеца нађени посмртни остаци око 15 особа за које се сумња да су Албанци убијени током сукоба на Косову, пронађена уз одобрење српских власти.

Вучић је, током посјете Батајници, одговарајући на констатацију да нико у Србији није поклонио пажњу њеном проналаску, поручио да ће се залагати за потрагу било чијих земних остатака јер је то цивилизацијско достигнуће.

Он је рекао да представници Косова током преговора у Бриселу нису прихватили да се истражи пет локација на Косову, гдје се вјерује да су Срби покопани током и послије рата 1998-99. године.

Вучић је казао да су приштинске власти њему забраниле долазак на Косово како би направиле “велику причу” од тога и могле да кажу: “Вучић је непожељан на Косову”.

“Они су хтјели да пошаљу своју министарку вањских послова да прави политички шоу у општини Рашка, а ми смо им рекли: ‘То је апсолутно непримјерено у овом тренутку, али ако то хоћете – ја ћу да идем на сјевер (Косова), а за седам дана ћу ићи да копам у околини Ђаковице’ “, навео је он.

Додао је да је послије размјене дописа између Београда и Приштине реаговала ЕУ из које су казали да то треба да се “слегне”: “Нико нигдје не иде и немојте ништа да говорите у јавности да се српска и албанска јавност не би узнемириле”.

Идентификација жртава масовне гробнице након ДНК анализе

Како је јавио Дојче Веле, прије више од седмицу дана директор Института за судску медицину у Приштини Арсим Грђалију објавио је како је у Кижеваку у општини Рашка пронађена нова масовна гробница.

Два дана касније је и предсједник Комисије за нестале особе Владе Србије, Вељко Одаловић, рекао како је у гробници вјеројатно између 15 и 17 тијела и да ће њихова идентификација бити могућа послије ДНК анализе. Истог дана је и одјел за ратне злочине Вишег суда у Београду затражило ексхумацију тијела пронађених у овој општини на југозападу Србије.

Ту вијест није коментарисао готово нитко из власти у Србији.

Неколико дана касније, објављена је и вијест да је Александру Вучићу забрањен улазак у Косово, такође без коментара надлежних. Дојче Веле није добио одговор на свој упит о тој теми.

На питање ДВ-а је ли Вучићу заиста забрањен улазак у Косово и шта је био разлог за ту одлуку, Министарство вањских послова Косова је послало линк са саопштењем министрице Мелизе Харадинај-Стублл: “Захтјев Вучића, Вулина, Ђурића и Петковића да посјете Косово у доба кад се Косово суочава с поновним отварањем ране и великог бола за несталим особама и откривањем масовних гробница Албанаца,” пише у саопштењу, представља “више увреду него провокацију”.

Додаје се и како ће “сваки захтјев Србије у овим околностима увијек имати исти одговор”.