Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је став Србије да наметнуте одлуке никада нису добре већ да одлуке морају да буду донијете у складу са интересима и сагласношћу народа у БиХ – српског, бошњачког и хрватског.

Вучић је у обраћању медијима послије састанка са руководством Републике Српске рекао да је то суштина и дух Дејтонског мировног споразума, а не наметање рјешења и одлука.

“Србија је изразила жељу да се поштује Дејтонски мировни споразум, да се сачува мир и стабилности у целом регион. Србија поштује територијални интегритет БиХ али и Републике Српске у оквиру БиХ и наставиће да се у складу са обавезама које има из Анекса 10 Дејтонског мировног споразума одговорно и озбиљно понаша“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је саслушао руководство Републике Српске о питању свих важних тема које се тичу ситуације у региону, у БиХ у Републици Српској посебно у виду наметнуте одлуке Валентина Инцка.

“Надам се и верујемо и желимо и Републици Српској и БиХ мир, слободу и стабилност, а ми ћемо дати све што можемо да се таква стабилност очува у региону и да можемо да размишљамо пре свега о економским пројектима и нашој сваковрсној сарадњи у будућности”, рекао је Вучић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је све што ради страни фактор усмјерено према томе да уништи идентитет Срба.

Додик је истакао да је Српска посвећена изградњи мира и да Србију доживљава као гаранцију миру, те да не може да рачуна и вјерује у намјере које су ишле ка томе да деградирају “наша права”.

“Не можемо да прихватимо легитимитет човјека који се сада представља као високи представник”, изјавио је на конференцији за новинаре у Београду.

Он је истакао да је о томе упознао Вучића, те указао на жеље да се направи чврста граница на Дрини.”Ми то не желимо”, рекао је Додик и истакао да је Српска посвећена изградњи мира и да ништа не тражи од онога што су уставна права Срба.

Foto: SRNA

Рекао је и да не жели да Србији усложни проблеме на међународном плану.

Тема данашњег састанка, рекао је Додик, била су и економска питања, да у оперативно сагледавали докле се стигло и шта радити.

Осим Додика, на састанку су били предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Састанку су присуствовали и премијер Србије Ана Брнабић, предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и министар финансија Синиша Мали.