Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да није присталица наметнутих и октроисаих одлука, јер никада никоме нису донијеле ништа добро.

“Оне су доносиле само веће подјеле. Видећемо како ће то да изгледа у будућности”, рекао је вечерас Вучић, поводом одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида.

Вучић је истакао да још није добио анализу свих правних експерата, али да је важно да прво укаже пијетет према сребреничким жртвама, као и да каже колико је важно са Бошњацима да се граде не само пријатељски, него и братски односи у будућности.

“Сви смо ми, односно поједини припадници народа су правили ствари којим не морамо увијек да се поносимо. Али, мислим да је будућност у односима Срба и Бошњака од кључног значаја. Мораћемо да разговарамо, да се поштујемо, а не да гледамо како да једни другима забадамо нож у леђа”, рекао је Вучић за ТВ “Пинк”.

Он је навео да зна да је данас врло тешко разговарати са Бошњацима кад год се помене Сребреница, као и са Србима када се помену неке друге теме.

“Али, ми морамо да отворимо тај дијалог, који нема везе само са властима и који мора да буде широк друштвени дијалог, јер ми са Бошњацима делимо простор и у БиХ и у Србији. Ми зато морамо да градимо најбоље могуће односе”, рекао је Вучић.

Он је навео да је најглупље када се по сарајевским или београдским кафанама прича да ће неко некога згазити, те истакао да Срби и Бошњаци не треба да се газе, него морају да чувају мир и да гледају у будућност.

“Када сам рекао да ће се наставити са резолуцијама о Сребреници нисам погријешио. Наставља се са притисцима на Србију и на цјелокупан српски народ. Политика Србије је очувањее њених граница и положај српског народа, ништа више од тога. Туђе границе нас не интересују”, рекао је Вучић.