Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас, на сједници Главног одбора своје владајуће Српске напредне странке (СНС), да неће потписати признање независности Косова без обзира на притиске.

Он је рекао да ће притисци бити велики и прије и послије средине јуна, када би требало да се настави дијалог о Косову.

“Суштина вођења земље је у самосталности, да смете да доносите одлуке у име Србије. Неће их доносити ни један странац, ни један амбасадор”, рекао је Вучић.

Он је поновио да Приштина не испуњава своје обавезе, али да се “на западу не узбуђују због тога”.

Вучић је додао да је у протекла два дана сазнао да ће бити проглашен “кривцем” за бројне проблеме у региону због “нон-пејпера”.

“Ја нит’ лук јео, нит’ лук мирисао, ниједан нисам подржао, јер је у сваком Косово независно. И за то сам крив, и за то што нико није желео још од Берлинског конгреса 1878. године снажну Србију. Зато су правили премештање становништва, мешали се у све и свашта. Србију виде као реметилачки фактор, јер је већа од других малих у региону, а због тога је спутавана у економском и политичком смислу”, рекао је Вучић.

Иначе, данас је главни одбор Српске напредне странке (СНС) једногласно одобрио колективно приступање странци Српског патриотског савеза (СПАС) на чијем челу је прослављени ватерполиста Александар Шапић.

Након подршке приступању, предсједник СНС-а Александар Вучић позвао је чланове СПАС-а да уђу у салу, а Шапић је заузео мјесто поред њега.

Данас је и министар одбране Небојша Стефановић поднио оставку на мјесто предсједника београдског одбора СНС-а, а Вучић је најавио да Шапић треба да постане потпредсједник странке и да ће се на Скупштини СНС-а одлучити ко ће бити нови предсједник београдског одбора.