И док се у БиХ још не зна ни тачан датум доласка вакцине, у Србији је почела масовна вакцинација становништва против Ковида 19. Према ријечима премијерке Србије Ане Брнабић, до сада је набављено милион 450 хиљада 950 доза различитих врста вакцине, од којих је милион кинеских, на шта је потрошено више од шест милиона еура. Србија је спремна и да земљама у региону упути одређене количине вакцина.

Први пункт за масовно вакцинисање налази се у једној од хала Београдског сајма, а за масовну вакцинацију против Ковида 19 направљени су медицински тимови у којима је по један љекар и два медицинска радника, који могу током своје смјене од пет сати да дају 75 вакцина. Посебним информационим системом вакцине се прате од момента уласка у Србију, којим магацинима и пунктовима се испоручују, као и који су грађани вакцинисани.

Грађани за вакцинисање могу да се пријављују електронским или путем специјалног колцентра, након чега бивају смс порукама обавијештени када и гдје ће бити вакцинисани.

АНА БРНАБИЋ, предсjeдник Владе Републике Србије

„Ми тренутно имамо 351.000 људи који су пријављени, од тога је 67 одсто преко 50 година“

Данас би требало би да стигне још 250.000 Спутњик Ве вакцина, с Пољском је постигнут договор да та земља Србији прода 800.000 својих Астра Зенека доза, а од Кине се тражи још милион вакцина. Србија је, каже предсједник Вучић, до сада обезбиједила двоструко висе од својих потреба, јер ће вакцинисање бити неопходно и на јесен.

Достављено је 8000 доза Сјеверној Македонији, уз могућност да се упуте и другим земљама у региону.

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ, предсједник Републике Србије

„Немамо проблем да и Албанији помогнемо, ако нам сутра буде неко из РС или БиХ тражио, како ћемо да одбијемо, мислим да је то нормално понашање“

У кампањи масовног вакцинисања становништва, процјењује се да ће дневно моћи да се да између 10 и 30.000 доза. За сада је одзив позиву за вакцинисање највећи у домовима за старе, гдје се пријавило 97 одсто корисника. У приоритетним групама су припадници војске, полиције, медицински радници али и новинари, али је вакцинисање добровољно и тренутно свако може да одабере коју од неколико врста вакцина жели да прими.

Првог дана спровођења масовне вакцинације, кинеску вакцину примио је Златибор Лончар, министар здравства, а предсједник Србије Вучић ће такође кинеску вакцину примити током викенда. Иначе, како је речено, кинеска вакцина је једина произведена традиционалном методом од умртвљеног вируса, онако како се праве и досадашње вакцине за сезонски грип.