Криза изазвана пандемијом коронавируса додатно је нагласила потребу за интензивирањем сарадње и регионално економско повезивање, сагласили су се данас предсједник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев током састанка путем видео-линка.

Овим састанком је обновљена иницијатива за унапређење регионалне сарадње која је покренута прошле године, констатовано је да је иницијатива у потпуности у складу са Берлинским процесом, те да представља добру основу за предстојећи Самит лидера Западног Балкана који ће бити одржан у Софији, саопштено је из Предсједништва Србије.

Активности иницијативе за унапређење регионалне сарадње биле су одложене због пандемије коронавируса, као и због избора одржаних у Сјеверној Македонији и Србији. Тројица лидера су се сагласили да је ова криза додатно нагласила потребу за интензивирањем сарадње и регионалним економским повезивањем.

Лидери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније су посебно истакли да је од изузетне важности за западнобалканску шесторку да се додатно ангажује на унапређењу регионалне сарадње, те су стога упутили позив Приштини да се придружи овој иницијативи.

Позив је услиједио након утврђивања оквира који је дефинисан у Вашингтону у септембру ове године Вучића и Хотија.

Предсједник Вучић и премијери Рама и Заев договорили су се и да формирају сталну радну групу која ће укључивати званичне представнике влада сваке од земаља учесница, у циљу убрзања процеса потписивања и спровођења договорених активности у оквиру иницијативе за унапређење регионалне сарадње.

Учесници састанка су се сагласили да ова иницијатива може да се искористи и за идентификовање заједничких инфраструктурних пројеката усмјерених на развој региона, а у складу са Економско-инвестиционим пакетом ЕУ за земље Западног Балкана.

Тројица лидера су изразили наду да ће и Владе Црне Горе и Босне и Херцеговине ускоро моћи да се придруже овој иницијативи, чиме би се остварила боља економска сарадња између свих држава региона што би резултирало повећањем слобода, трговинске размјене и бољег животног стандарда за све људе у региону.