Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са предсједником Русије Владимиром Путином и замолио га да “помогне да Србија што прије добије додатне количине руске вакцине, како би што више грађана Србије у најскоријем периоду примило поуздану заштиту од корона вируса”.

Вучић и Путин су констатовали да су Србија и Русија и у протеклом периоду, обиљеженом тешкоћама које је донио корона вирус, потврдиле висок степен међусобног разумијевања и пријатељства.

Вучић је захвалио предсједнику Путину за подршку у борби против коронавируса, а посебно за испоруку вакцине Спутњик В, јер је допринијела томе да Србија предњачи у вакцинацији становништва, саопштила је Служба за сарадњу медијима предсједника.

Он је такође нагласио да ће Србија, уз помоћ стручњака из Русије, изградити постројења и самостално производити вакцине.

Двојица државника су констатовали да пријатељство Србије и Русије нико не може да сруши, а да су односи двају земаља стабилни и да иду узлазном линијом.

Они су у дугом пријатељском разговору размотрили читав спектар тема које покривају области билатералне сарадње, као и регионалне и међународне ситуације.

Вучић је захвалио на непоколебљивој личној подршци предсједника Путина територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на активној подршци руске државе по питању Косова.

“Русија разумије наше напоре да обезбиједимо мир и стабилност у региону и спремност Србије за дијалог и компромис као једини начин за рјешавање отворених питања”, рекао је Вучић.

Вучић је потврдио да Србија намјерава да даље развија стратешке односе са Русијом и констатовао да су могућности за економску сарадњу много веће од искориштених.

Он је стога рекао да “посебну пажњу треба усмјерити на повећање робне размјене, завршетак текућих и покретање нових заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката и даље јачање сарадње у области технолошког развоја и иновација, као и војно-техничке сарадње”.

Предсједник Путин је, с тим у вези, истакао значај рада Међувладине мјешовите комисије за сарадњу, наводи се у саопштењу.

Вучић је нагласио важност гасовода Балкански ток, који доприноси енергетској стабилности Србије.