Предсједник Србије Александар Вучић уручио је поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Одликовани су режисер Емир Кустурица, фронтмен групе “Рибља чорба” Борислав Бора Ђорђевић, као и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи.

Међу добитницима сретењских признања је и патријарх московски и све Русије Кирил, који је добитник Ордена Републике Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње.

Орденом Републике Србије на ленти одликован је Јуриј Борисов, замјеник предсједника Владе Руске Федерације и Прокописа Павлопулоса, бивши предсједника Грчке.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра и пекиншки Институт за генетска истраживања. Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету у Београду и глумачкој легенди Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена добио књижевник Перо Зубац.

Орден Карађорђеве звезде првог степена добили су редитељ Предраг Антонијевић, музичар Стефан Миленковић, Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, сликар Милан Маринковић и оперска дива Јадранка Јовановић.

Орденом Карађорђеве звијезде другог степена награђен је професор др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звијезде трећег степена, поред осталих, добила је сценариста “Даре из Јасеновца” Наташа Дракулић.

Сретењско признање добило је и деветоро кинеских љекара који су се у Србији борили против ковида 19.

Златном медаљом за изузетне заслуге и лично херојство у лијечењу и заштити становништва Србије постхумно су одликовани: др Анђелка Бачванин, др Александар Јовановски, др Југослав Грубор, др Бора Евтов, др Светлана Вукчевић, др Славиша Несторовић, др Слободан Козаковић, др Мирјана Вигњевић, др Слободан Благојевић, др Миодраг Јоровић, др Данијела Гордић, др Богдан Дејановић, др Рената Саић Еминовић, Марко Бјелица и Слађана Миленковић.

Премијер Србије Ана Брнабић и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић положиле су вијенце у Орашцу код споменика вожду Карађорђу, у оквиру свечане државне церемоније обиљежавања Дана државности.

Полагању вијенаца и интонирању химне Србије претходио је парастос за покој душе устаника у Првом српском устанку на челу са вождом Карађорђем који је служио владика шумадијски Јован.

Свечаности присуствују и чланови Владе Србије, као и премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Свечаност се одржава као знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије која су се десила на Сретење, 15. фебруара – Први српски устанак који је избио 1804. године и проглашење Сретењског устава 1835. године.

У Србији се Дан државности обиљежава нерадно 15. и 16. фебруара.

Сретење се као Дан државности обиљежава од 2001. године.