Генерални секретар Социјалдемократске партије (СДП) Иван Вујовић казао је да црногоско друштво мора да се суочи с ратном прошлошћу поводом обиљежавања 25. годишњице геноцида у Сребреници.

Делегација опозиционе Социјалдемократске партије је, положила вијенац на спомен-обиљежје цивилним жртвама рата у Подгорици. Вујовић је казао да црногорска јавност не смије ћутати на злочине који су се десили током деведесетих година.

“Имамо ситуацију да се у региону и, нажалост, једном дијелу црногорске јавности не жели потпуно суочавање с прошлошћу и не жели на прави начин сагледати улога и позиција одређене идеологије која је и омогућила и довела до оваквог злочина. Пред нама је и данас посебна обавеза да не ћутимо, упозоравамо и подсјећамо на оно што се десило да се то више никада не би догодило”, казао је Вујовић.

Он је истакао да је обавеза свих дијелова црногорског друштва да указују на геноцид у Сребреници, али и на све остале злочине почињене током ратова у региону.

“Осам хиљада невиних људи изгубило је животе у једном ужасном рату који је вођен у име једне великодржавне идеологије. СДП је и тада била на правој страни историје и указивала на ту погрешну политику. Наставићемо то да чинимо и даље”, казао је он.

Вујовић сматра да без тога не може бити помирења и изградње боље будућности.