Делта сој Ковид-19, који је прво откривен у Индији, полако постаје доминантан сој коронавируса у свијету, саопштила је у петак Свјетска здравствена организација (ВХО).

Велика Британија је извијестила о повећању инфекција Делта сојем, док њемачки здравствени радници предвиђају како ће врло брзо постати доминантан сој у Њемачкој, упркос повећању броја вакцинисаних.

Званични Кремљ је, осим “нихилизма”, за рекордан број новозаражених у Москви и Русији окривио и Делта сој.

“Делта је на добром путу да постане доминантан сој у свијету због велике заразности”, изјавила је главна научница у WХО-у Соумја Сваминатан.

Званичници ВХО-а су навели како је Африка остала континент који задаје бригу, иако је тамо забиљежено око пет посто нових инфекција и око два посто смртних случајева у свијету.

Случајеви су се удвостручили у Намибији, Сијера Леонеу, Либерији и Руанди прошле седмице, рекао је један од шефова WХО-а за хитне случајеве Мике Риан, додавши како је приступ вакцинама и даље мали.

“Путања је врло, врло забрињавајућа. Сурова реалност је да смо, у ери бројних сојева с високом заразношћу, оставили велики број становника планете, рањиву популацију Африке, незаштићену вакцинама,”казао је Риан.
.