Стручњаци Свјетске здравствене организације (ВХО) посјетили су кинеском граду Вухану у склопу своје истраге о поријеклу пандемије коронавируса Институт за вирологију (ВИВ) што се сматра врхунцем њиховог експертског боравка у Кини.

Лабораториј ВИВ-а је водећа институција под кинеском Академијом знаности и проводи истраживања коронавируса шишмиша за које се сумња да су извор пандемије.

У Вухану се прво мислило да је вирус прешао са животиња на људе, иако је Кина то оспорила. Убрзо се проширио и на друге дијелове Кине, а затим и широм свијета.

Кружиле су теорије завјере да је вирус могао побјећи из лабораторија ВИВ-а, али међународни и кинески стручњаци то су одбацили.

Такођер постоје недоказане сумње да је вирус САРС-КоВ-2 могао доћи из лабораторијске несреће с умјетно манипулираним коронавирусом, наводи дпа.

Но, већина водећих стручњака који су прегледали генетске податке слажу се да је коронавирус који се проширио свијетом настао природно.

Међународно познати истраживач шишмиша Ши Зхенгли, надимка “шишмиш”, већ се састао са стручњацима ВХО-а и одржао им презентацију.

Потрага за поријеклом патогена политички је осјетљива, а Кина се је критизирала земље попут Аустралије због захтјева за таквом истрагом.

Чини се да се Пекинг боји да га се не окриви за пандемију која је убила више од 2,2 милијуна људи широм свијета.

Кинеска страна посљедњих мјесеци настоји истакнути сумњу је ли вирус уопће подријетлом из земље, укључујући указивање на непотврђене извјештаје да је могло бити зараза у другим земљама прије него што су почеле расти у Кини крајем 2019. године.

Чланови ВХО-а тима више су пута нагласили да ће у истрагу ући отворено и да неће искључити било који могући сценариј.

Мисија ВХО-а у Кини одгађана је барем једном због одобрења визе за улазак у Кину, подсјећа њемачка новинска агенција у данашњем тексту.

Иначе у међународном тиму који борави у Кини су стручњаци из САД-а, Аустралије, Њемачке, Јапана, Велике Британије, Русије, Низоземске, Катара и Вијетнама.