Вјоса Османи је данас званично преузела дужност предсједнице Косова од вршиоца дужности те функције Глаука Коњуфце на свечаности уприличеној тим поводом.

Након интонирања државне химне, Османи и Коњуфца су прошли црвеним тепихом и поздравили постројену Гарду Косовских безбедјоносних снага испред зграде Скупштине Косова у којој је и сједиште Председништва Косова.

Свечаности су присуствовали премијер Аљбин Курти, поједини министри из Владе, амбасадори више земаља, као и супруг нове председнице и њене двије кћерке.

Због тренутне ситуације са пандемијом коронавируса није организована церемонија инаугурације предсједнице Косова. Међутим, организоваће се низ активности како би се обиљежило преузимање дужности предсједнице, које су усклађене са околностима.

Како је саопштено из Предсједништва Косова, нова предсједница ће, поред осталог, у току дана примити шампионски тим џудиста, ученике Института АТОМ, посјетити Центар за вакцинацију у Приштини и одати почаст на гробу првог косовског предсједника Ибрахима Ругове у Приштини и у Меморијалном центру “Адем Јасхари” у Преказу.

Османи је, као кандидат Покрета “Самоопредељење”, за нову предсједницу Косова изабрана у Скупштини Косова у недјељу, 4. априла, на петогодишњи мандат.