Скупштина Косова данас је у трећем кругу гласања изабрала Вјосу Османи за нову предсједницу Косова, која је била кандидаткиња изборне листе Покрета Самоопредељење.

Османи је у наставку ванредне седнице изабрана у трећем кругу гласања са 71 гласом за, од 82 посланика колико их је учествовало у гласању. Неважећих је било 11 листића, док њен формални противкандидат Насуф Бејта, кога је предложила иницијатива Вјосе Османи, није добио ниједан глас.

У првом кругу гласања учествовао је 81 посланик у гласању, од којих је 69 гласало за Османи, док је 12 листића било неважеће. Бејта није добио ниједан глас.

У другом кругу гласања учествовала су 82 посланика, од којих је 67 било за Османи, а 11 је било неважећих. Насуф Бејта је добио четири гласа.

За разлику од синоћ, данас су у гласању учествовали и горанки посланик Адем Хоџа, ромски посланик Фадил Гасхи и једна посланица ПДК-а Аделина Граинца, која је прешла у Самоопредељење.

Нјихови гласови били су пресудни за обезбјеђивање неопходног кворума од најмање 80 посланика да би се стигло до трећег круга гласања у коме је била довољна проста већина или 61 глас.

Скупштини Косова је у суботу увече недостајао један глас за потребан кворум од 80 посланика у првом кругу гласања за новог предсједника Косова. Како није било кворума седница је одложена за данас.

Према Уставу, за избор предсједника у прва два круга гласања потребна је двотрећинска већина или 80 гласова од 120 посланика за избор предсједника, и у смислу кворума и у смислу гласова за, док је у трећем кругу довољна проста већина или 61 глас.

Гласање је, како налаже Устав, обављено тајно.

Након пријевремених избора одржаних 14. фебруара, најприје је конституисана Скупштина, а потом 22. марта изабрана и Влада Косова на челу са премијером Албином Куртијем.

Вјоса Османи, која је на изборима 14. фебруара освојила преко 300.000 гласова, прошле године се разишла са својом партијом, Демократским савезом Косова када је та партија одлучила да сруши Владу Албина Куртија само 50 дана од избора.

Скупштина Косова је имала законски рок до 5. априла да изабере новог предсједника Косова, пошто 5. маја истиче рок од шест мјесеци за вршење дужности предсједника земље, након оставке предсједника Хасхима Тхација против кога је Специјални суд у Хагу подигао оптужницу за ратни злочин.

Према Уставу, предсједник мора бити изабран мјесец дана прије истека мандата претходном предсједнику. Да је избор предсједника пропао, Косово би морало на ванредне изборе у року од 45 дана.

Вјоса Османи друга је жена предсједница Косова, након што је ову функцију раније обнашала Атифета Јахјага.