Од наредне године велики број држављана Европске уније са кривичним досијеима неће моћи да уђе у Велику Британију, саопштено је из британског Министарства унутрашњих послова.

Особе осуђене на дуже од годину дана затвора биће враћане са британске границе.

ББЦ подсјећа да се прелазни период изласка Велике Британије из чланства ЕУ званично завршава у јануару, па држављанину чланице Уније може бити забрањен улазак уколико представља јединствену, непосредну и озбиљну пријетњу.

Регулативе које су изнесене пред Парламент Велике Британије одређују нове мјере након истека прелазног периода и на снагу ступају 1. јануара 2021. године.

Нове регулативе значе да више десетина хиљада људи из Европе више неће моћи да уђу у Велику Британију.

Међутим, у случају да не буде дугорочног споразума о трговини и другим секторима сарадње са ЕУ по истеку прелазног периода, Велика Британија се суочава и са губитком приступа Европском систему за информације о криминалним досијеима и бази података о путницима ЕУ.

Тиме ће бити знатно теже идентификовати придошле са њиховом криминалном историјом.

Британски министар унутрашњих послова Прити Пател рекла је да ће нове регулативе бити “чвршће и поштеније”.

Држављани ЕУ који у Великој Британији живе уз имиграциони статус и остали заштићени Споразумом о повлачењу из блока биће изузети од ових регулатива, али и њихов статус може бити укинут уколико направе неки кривични прекршај након 1. јануара и због тога буду осуђени на дуже од годину дана затвора.