Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор понудио је оставку на ову дужност из, како је рекао, моралних разлога због догађаја који су довели до прекида вакцинације против коронавируса почетком ове седмице.

“Одговорно тврдим да сам као директор учинио све да бих спријечио ово што се данас и ове седмице десило и дешава. Као одговоран човјек, из моралних разлога нудим своју оставку људима који су ме именовали на ову функцију”, рекао је Јавор.

Он је истакао да јавност треба да зна да ово није први пут да у овој здравственој установи долази до прекида хладног ланца и да се иста или слична ситуација десила и прије отприлике годину дана када је тадашња скупштинска већина предвођена СНСД-ом разријешила директора Дома здравља из ДНС-а и именовала новог директора из СНСД-а.

“У то вријеме дошло је до прекида хладног ланца вакцина које су биле смјештене у два одвојена фрижидера на двије одвојене локације. Оно што је занимљиво је да у том тренутку није нестало струје, већ кабал из тих фрижидера није био довољно укључен у струју, односно био је у утичници, али није био укључен у струју. Да ли је то био људски фактор или не, у то не улазим”, навео је Јавор.

Он је подсјетио да га је Скупштина града именовала 15. марта, да је дужност преузео прије нешто више од три седмице, да је посебно обратио пажњу на чување вакцина, имајући претходно искуство и сазнања о случају који се десио претходном директору из СНСД-а и да је урађено све што се могло урадити да се спријечи прекид хладног ланца – од набавке фрижидера, замрзивача, УПС-а, надзора и апликације која је пратила температуру унутар фрижидера.

Он је додао да ради заштите истраге која је у току не може тренутно давати више информација, додајући да су пропале 1.342 вакцине и да очекује да се ревакцинација настави идуће седмице.

“Мени је веома драго да је покренута истрага у овом случају, јер само на тај начин можемо утврдити да ли је било људске одговорности”, рекао је Јавор.

Подсјетимо, у Приједору је ове седмице привремено обустављено давање друге компоненте вакцине “Спутњик ве”, будући да је због нестанка електричне енергије у више наврата дошло до прекида хладног ланца вакцине.

Окружно јавно тужилаштво Приједор формирало је на основу медијских написа предмет о пропадању одређене количине вакцина у овом граду.