Удружење грађана КУД “Толан” Пазарић планира да на простору Кахримана у околини Пазарића у окружењу нетакнуте природе реализира пројекат “Умјетност у природи”.

Идеја о реализацији колоније и изложби “Умјетност у природи”, објашњава за Фену пројект менаџер Адо Аднан Хаџић, инспирисана је жељом за очувањем традиције простора опћине Хаџићи, на којој се налазила најстарија колонија на овим просторима.

“Колонију из 1919. године је основао велики хрватски сликар Владимир Бецић који се настанио у Блажују, а њему су се придружиле колеге Вилко Шеферов и Карло Мијић, да би сликали заједно све до 1923. године када колонија престаје са радом. Блажуј је био само боравишна локација, а сликари су у потрази за мотивима преко Пазарића, Коњица стизали и до других подручја”, каже Хаџић.

Традицију су одржавали чланови Удружења хаџићких умјетника “Квартет” Ђуро Фишер, Кемо Болобан, Инес Авдић и Јусуф Авдић са власником простора, такође ликовним умјетником Шерифом Мешановићем, организујући колоније “Толан 2006” и “Толан 2007”.

КУД “Толан” има амбицију да у периоду аугуст-октобар (и дуже зависно од временских прилика) организује изложбе на отвореном простору уклопљене у предивни природни амбијент.

Како је планирано, прва изложба би требала бити отворена у аугусту, али још није прецизиран датум.

Излагачку активност ове својеврсне Галерије у природи започет ће прво хаџички умјетници, чланови Удружења “Квартет” те учесници колонија 2006. и 2007. године.

Након те изложбе у циклусима од 14 дана бит ће организоване изложбе радова афирмисаних и младих бх. умјетника.

Спремност да излажу у оквиру пројекта “Умјетност у пророди” су већ потврдили Адин Хебиб, Ђуро Фишер, Лејла Ћехајић, Ребека Абдагић, Мидхат Митке Орућ, Јаца Соколовић-Бегић те многи други ликовни умјетници. Из других сфера умјетности бит ће организоване и изложбе фотографија познатих бх. фотографа као што су Миломир Ковачевић Страшни, Дамир Шагољ и многи још неафирмисани фотографи. Договорена је и изложба радова завршне године судената Академије ликовних умјетности са одсјека графичког дизајна.

Хаџић такођер истиче да ће организације ових изложби бити у скаду са свим епидемиолошким правилима јер је ријеч о изложбама на отвореном са довољно простора за држање препоручене дистанце.

У оквиру пројекта “Умјетност у природи” бит ће организовани курсеви сликања, фотографије, кипарства и осталих умјетности, а сви излагачи на изложбама ће са полазницима курсева одржати једнодневну радионицу.

На отварању изложби ће бити уприличен адекватан музички, плесни или сценски перформанс у сарадњи са афирмисаним умјетницима из тих области.