Гарантни фонд Републике Српске и прве четири банке потписале су данас у Бањалуци уговоре о гаранцијама на кредите микро, малих и средњих предузећа као подршка ублажавању посљедица епидемије коронавируса на њихово пословање. Влада Републике Српске и Европска банка за обнову и развој осигурали су 50 милиона КМ гаранција на укупан износ кредита од 238 милиона КМ уз могућност гарантовања до 70 посто главнице кредита.

Привредни субјекти и пољопривредници који немају довољан колатерал, имовину или је имовина оптерећена неким другим кредитима биће главни кандидати за кориштење данас конкретизованог програма кредитирања. Основни услови су позитивно пословање у претходној години и без доспјелих неизмирених обавеза.

ДРАГАНА ВУЧИЋ СТЕФАНОВИЋ, Комерцијална банка Бањалука

Намјена средстава може да буде финансирање ликвидности, текућих обртних средстава, инвестиционих трошкова и оно што је јако важно то је период максимално четири године укључујући и период одгођеног плаћања.

Уз период отплате и одгођеног плаћања лимити постоје и када је ријеч о износу кредита који подижу различити привредни субјекти и крећу се у распону од 30 до 250 хиљада марака. У гарантном фонду истичу да је данашњим уговорима гарантовано кредитирање од 104 милиона КМ и да ће ускоро потврдити аранжмане са још неколико банака. Оквир камата, кажу, креће се од 4 до 5,5%.

РАДИВОЈЕ КРЧМАР, директор Гарантног фонда РС

Зависно од квалитета клијента сви су то комитенти банака онда ће банке обезбједити боље услове и надам се да ће клијенти бити задовољни овом иницијативом и гдје ће ријешити дио својих проблема.

БОЈАН ЛУБУРИЋ, МФ банка

Ми смо за овај сегмент значајно умањили неке наше основне понуде јер сматамо да у овом тренутку потребно да се пружи подршка и омогући приступ средствима, а мање колики ће приход остварити банке.

Из Министарства финансија позивају привреднике и пољопривреднике да се упознају са новом кредитном линијом у којој ће, вјерује, уз обезбјеђену гаранцију пронаћи заједнички интерес са банкама.

СЊЕЖАНА РУДИЋ, помоћница министра финансија РС

То значи да се на појединачном нивоу гарантује до 70% главнице кредита, а на нивоу портфеља сваке банке портфеља који банка одобри квалификованим клијентима гарантује се 30% износа укупно пласираних кредита.

Свака помоћ привреди у доба пандемије је добродошла, каже уредник портала Цапитал, али има резерву према улози Гарантног фонда. До сада, каже Синиша Вукелић, овај фонд није оправдао своје постојање, а повлачио је низ дискутабилних потеза.

СИНИША ВУКЕЛИЋ, уредник портала Цапитал.ба

Мислим да ово неће бити од значајне помоћи привреди РС с обзиром да услови нису значајно другачији него што су били до сада које је постављао гарантни фонд и без ове њихове нове акције или пројекта.

Компензациони фонд РС данас је донио одлуке о додатним мјерама помоћи привреди. плате, порези и доприноси у износу који прелази 4,5 милиона КМ биће исплаћени онима који нису радили или су индиректно погођени мјерама уведеним због епидемије. Суфинансираће откуп шест хиљада тона товне јунади и десет хиљада тона товних свиња, као и тржишних вишкова поврћа. Премијер Радован Вишковић саопштио је да је овим помоћ пољопривреди 10 милиона КМ изнад редовних 75 милиона предвиђених буџетом.