“Ова власт, али и опозиција, са овим начином дјеловања, уствари су успјешни у свом нераду и нечињењу захваљујући нашем ћутању”, казала је за БХРТ директорица “Акедемије за жене”, некадашња заступница у Парламенту БиХ Маја Гасал Вражалица.

Интервју „Један“ је на програму БХТ1 вечерас од 19 сати и 45 минута.

За изостанак набавке вакцина најодговорнијим сматра Парламентарну скупштину БиХ, Вијеће министара БиХ и Владу Федерације БиХ. За петак најављује нове кораке покрета који је из „Борбе за живот“ прерастао у покрет „Женски марш“, казала је она у емисији “Један”.

“Наши захтјеви да они поднесу оставке јесу онако илузорни у овој политичкој култури или некултури коју ми већ три деценије живимо, али смо ми понукали да коначно грађани излазе на улице…Е па ако грађани захтијевају оставке, ви их не поднесете, упуштамо се у други корак, који ће у петак већ бити објављен”.

Политичке партије морају постављати способне

Ближимо се бројци од 8.000 суграђана и суграђанки који су умрли од посљедица коронавируса, напомиње Маја Гасал Вражалица и додаје да политичке партије не могу више именовати и постављати људе који су им драги, већ морају пустити способне.

“Управо њихови људи, из њихових структура су на тим мјестима на којима слабо шта раде, скоро ништа, а примају плату. Ми као грађани и грађанке смо послодавци тим људима и одговорност директно треба да сносе политичке партије, односно њихови људи који су завршили на тим мјестима”.

Политика одавно у здравственом систему

Политика није ушла у Клинички центар (УКЦС оп.а.) данас и са овим руководством истиче Маја Гасал Вражалица. Доктори и докторице, специјалисти, сви су, каже, дошли у политичке партије како би напредовали у тим клиничким центрима.

„Данас када прочитам: Политика је ушла у здравствени систем. Па зашто онда именујете докторе, зашто их стављате на листе, зашто министар мора бити из руководства? Па некад се каже да није страначка личност, него је експерт из народа, па они морају потписати приступницу тој странци“.

Политичари пријетњама сакривају криминал

Маја Гасал Вражалица истиче да се приче о разбијању БиХ и отцјепљењу Републике Српске углавном продуцирају како би прикриле дуга дешавања која грађани не смију да виде, прије свега криминал.

“Кад се говори о отцјепљењу, онако економски гледано, много људи из Републике Српске раде у институцијама Босне и Херцеговине. То значи да су плаћени из буџета БиХ. Када би се отцијепили мислим да нема довољно мјеста да се сви ти страначки људи упосле у Републици Српској. Тако да кад они почну причати о томе, па и када стигне неки аваз из међународних кругова, мислим да се иза тога дешава један велики криминал и преусмеравање са стварних проблема”.