Због миграције становништва, али и пада наталитета, посљедњих година у Босни и Херцеговини угашено је неколико сеоских школа.

Овај негативан тренд сваке године је све израженији. И док је за већину то само статистика и бројка, за оне који живе у малим срединама гашење школа је почетак краја.

Од некада највеће сеоске школе у Семберији, ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Сувом Пољу данас се налази на неколико корака од затварања.

Само током ове школске године изгубили су 12 ученика.

БРАНКА СТЕВАНОВИЋ, равнатељица ОШ „Доситеј Обрадовић“ Суво Поље

„Тај број је пао за 50%. Ове школске године смо уписали само 8 првачића, а из 9. разреда је изашло 17 година. Поред тога смо изгубли неколико ученика у току школске године због пресељења у град или одласка у иностранство. Тако да смо само ове школске године изгубили 12 ђака.“

Школа је имала и подручно одјељење у оближњем селу. Међутим, тамо годинама није уписан ниједан ђак.

БРАНКА СТЕВАНОВИЋ, равнатељица ОШ „Доситеј Обрадовић“ Суво Поље

„Ове школске године у подручно одјељење нисмо уписали ниједног ученика у први разред… ако и ове школске године не упишемо ниједног ђака, то неминовно води ка гашењу те школе“

Они који се сјећају „златних дана“ школства у Семберији, кажу да је ова школа, најприје изграђена за потребе дома за ратну сирочад из другог свјетског рата, била једна од најбољих школа у цијелој БиХ.

РАДОМИР НИКОЛИЋ, просвјетни радник у мировин… Школа је била велика, обухватала неких 15 села… Постала је огледна у БиХту је била позната задруга школска, европског нивоа“

МИЛЕ СТЕВАНОВИЋ, педагог ОШ “Доситеј Обрадовић” Суво Поље

“Седамдесет друге, треће и четврте године ова школа била по организацији рада и по успјесима најбоља школа у босни и херцеговини, а двије године међу три најбоље школе у БиХ”

Међутим, од „златних дана“ остало је само сјећање. Школу данас похађа једва стотину ученика, а миграција становништва у иностранство, али и оближње градове само је један од разлога за овај негативан тренд.

МИЛЕ СТЕВАНОВИЋ, педагог ОШ “Доситеј Обрадовић” Суво Поље

„Ова школа је имала и ниајвећи број ученика, између 800 и 900, по три одјељења, али су та одјељења бројала до 40 ученика“

Прогнозе су забрињавајуће, кажу из ове образовне установе и додају да су школе жила куцавица сеоских средина. Гашење школе је почетак краја села.