Сви случајеви апатридије у Босни и Херцеговини требало би да буду окончани до 2024. године, изјавила је представник УНХЦР-а за БиХ Луси Гање.

Она је, током састанка са министром цивилних послова БиХ Анкицом Гудељевић, представила основне активности ове институције у БиХ које се односе на избјеглице, расељене особе и апатриде.

Нагласила је да наредних дана УНЦХР обиљежава шест година од почетка кампање “Ја припадам”, која се завршава 2024. године.

Гудељевић је захвалила УНХЦР-у за досадашњу подршку и веома успјешну сарадњу са Министарством.

Она је додала да због сложене структуре БиХ често долази до преклапања надлежности, као и да за сваку инструкцију, активност или интервенцију Министарство цивилних послова треба сагласност ентитета да би била уважена воља свих фактора на које се односи одређено питање, саопштено је из ресорног министарства.

Према њеним ријечима, све супротно томе било би кршење уставних надлежности, а исто важи и за рјешавање проблема са којима се сусрећу апатриди у БиХ.

Гудељевић је понудила два могућа рјешења за превазилажење проблема статуса расељених особа, избјеглица и апатрида. То су, како је навела, разговори са локалним заједницама у којима бораве апатриди и успостављање интензивног дијалога кроз округле столове и радионицама са кантоналним властима, с обзиром на то да кантоналне власти доносе законе који се односе на наведена питања.