Гвинејски спорташи неће судјеловати на Олимпијским играма у Токију, због пандемије ЦОВИД-19.

Укупно је пет спорташа требало представљати ову западноафричку државу на Играма. Међутим, гвинејски министар спорта Саноуссy Бантама Соу казао је како његова земља неће судјеловати због “поновног оживљавања иначица ЦОВИД-19”.

Соу је одлуку објаснио у писму упућеном предсједнику Националног олимпијског одбора Набију Цамири, наводи се у извјештају агенције АФП.

“Због поновног оживљавања иначица ЦОВИД-19, влада, забринута за очување здравља гвинејских спорташа, са жаљењем је одлучила отказати гвинејско судјеловање на Олимпијским играма у Токију”, написао је Соу.

Међутим, неименовани извор АФП-а близак властима у Конакрију, рекао је да су разлози првенствено финанцијски и да министарство спорта не може платити трошкове смјештаја и путовања у Јапан за свих пет спорташа у земљи.

На Олимпијским играма би требали наступити Фатоумата Јарие Цамара (хрвање), Мамадоу Самба Бах (џудо), Фатумата Ламарана Тоуре и Мамадоу Тахироу Бах (пливање) и Аисата Дин Конте (атлетика).

То ће бити први пут да Гвинеја није судјеловала на Играма од Монтреала 1976. године. Гвинеја још није освојила медаљу у 11 наступа на Олимпијским играма.

У травњу је и Сјеверна Кореја отказала судјеловање на Олимпијским играма у Токију наводећи као разлог пандемију коронавируса.