Централна банка (ЦБ) БиХ замјењује оштећене новчанице, путем комерцијалних банака, или директно, подношењем захтјева Централној банци.

Рекао је ово Един Сијерчић, руководитељ Одјељења трезора ЦБ БиХ.

Додаје да ће комерцијалне банке обавити замјену оштећене новчанице конверибилне марке ако је подноситељ физичко или правно лице. Увјет да би до замјене дошло, каже Сијерчић, јест тај да је новчаница која се мијења 60 посто или више исправна, односно, да не фали више од 40 посто њеног дијела.

Ако је новчаница у једном дијелу, мора имати барем један серијски број, а ако је у два или више дјелова, мора имати оба серијска броја, навео је Сијерчић.

Руководитељ Одјељења ЦБ БиХ каже и како комерцијална банка такве новчанице треба замијенити у пуном износу и без накнаде.

Оштећеним новцем се сматрају новчанице које су подеране, којима недостаје један или више дијелова, новчанице које су прогорене, нагорене те новчанице које су оштећене неким вањским утјецајем попут боје, масноће, графита, воде…

Новац који је дотрајао, изблиједио и тому слично – усред дугогодишњег кориштења, може се замијенити, али он не спада у оштећени новац. Да би се оштећени новац замијенио, грађани то могу учинити посредством ЦБ БиХ, али уз попуњавање захтјева.

Опширније у прилогу: