Директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ Тедрос Аданом Гебрејесус затражио је данас, годину дана од појаве првог случаја вируса корона у Кини, да државе осигурају да вакцине буду доступне угроженим особама и то не само у богатим земљама.

Гебрејесус је затражио четири милијарде долара за куповину вакцина против вируса корона ради дистрибуције у сиромашним државама и земљама са средњим приходима путем програма “Ковакс”.

“Ово је изазов којем се морамо супротставити у новој години. Вакцине пружају добру наду да се ствари промјене у пандемији, али морамо заштити свијет, осигурати да сви угрожени, не само у земљама које себи могу приуштити вакцину, могу бити заштићени”, нагласио је Гебрејесус.

Он је, такође, од држава затражио да се боре против теорија завјере и критика науке, наводећи да је “избор веома лак” и да се свијет може заједно кретати, уз узајамно помагање, од поштене расподјеле вакцина до тачних савјета и бриге за све.

Механизам “Ковакс”, чији је циљ осигурање поштеног приступа вакцинама против ковида 19 за сиромашније земље, саопштио је 18. децембра да је постигнут споразум за готово двије милијарде доза за прве испоруке почетком наредне године.

Међународна стручна мисија на челу са СЗО треба да посјети Кину у првој седмици јануара ради истраге о поријеклу вируса САРС-КОВ-2 који се појавио у граду Вухану
у децембру прошле године.

Према посљедњим подацима, широм свијета вирусом корона заражено је 81,84 милиона људи а 1.788,443 је умрло.