Односи НАТО-а с Русијом на најнижој су разини од краја Хладног рата, а успон Кине представља сигурносне изазове за Савез, изјавио је данас уочи почетка састанка на врху 30 држава чланица главни тајник НАТО-а Јенс Столтенберг.

“Наши односи с Русијом бит ће међу средишњим темама самита. Односи су због агресивних потеза Русије на најнижој точки од краја Хладног рата”, рекао је Столенберг.

Он је истакнуо да ће НАТО и даље задржати тзв. двотрачни приступ према Русији. С једне стране то значи јачати обрамбене способности, а с друге оставити отворена врата за дијалог.

“Дијалог није знак слабости”, рекао је Столтенберг.

Кина представља изазов

Говорећи о Кини, Столтенберг је рекао да њезин економски, политички и војни успон представља сигурносне изазове, иако Кина није непријатељ.

“Знамо да Кина не дијели наше вриједности. Ми морамо заједно, као Савез одговорити. Кина нам се приближава, масовно инвестира у Африци и у нашу критичну инфраструктуру”, рекао је Столтенберг.

Он је додао како с Кином неће бити новог хладног рата.

“Кина није наш противник, непријатељ. Неће бити новог хладног рата с Кином. Ми се морамо прилагодити бројним изазовима које представља Кина”, рекао је главни тајник НАТО-а.

Челници 30 чланица НАТО-а данас ће на самиту у Бриселу донијети одлуке о реформама Савеза до 2030. године, што укључује прилагодбу изазовима попут дестабилизацијских активности Русије, успона Кине, терористичких пријетњи, кибернетичких напада и климатских промјена.