Поводом обиљежавања 17. годишњице смрти првог предсједника Предсједништва Републике Босне и Херцеговине Алије Изетбеговића данас ће бити уприличена академија у сарајевској Вијећници.

Изетбеговић је био и први члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда бошњачког народа од 1996. до 2000. године.

Био је оснивач Странке демократске акције 1990. године и њен први предсједник до 2001. године.

У циљу очувања сјећања, у оквиру академије биће представљена и изложба која обухвата фотографије, експонате и документе из приватног и политичког живота Алије Изетбеговића.

Изложбу организује ЈУ Музеј “Алија Изетбеговић”, у сарадњи с Фондацијом “Алија Изетбеговић”.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број посјетилаца на овогодишњој академији биће ограничен, а посјетиоци ће моћи погледати изложбу до 29. октобра 2020.године.

Високи покровитељ академије је предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић, најављено је из ЈУ Музеј “Алија Изетбеговић”.

Изетбеговић је рођен у Босанском Шамцу 1925. године, а умро је у Сарајеву 2003. У Сарајеву је завршио Правни факултет, радио и стварао. Због својих политичких ставова два пута је осуђиван и затваран, а нарочито је познат тзв. “сарајевски процес” 1983. године када је био првооптужени у групи од 13 муслиманских интелектуалаца. Тада је осуђен на 14 година затвора. Потписник је Дејтонског споразума, а послије рата наставио је свој политички ангажман у Предсједништву као први човјек, али се 2000. повукао из здравствених разлога. Осим политичког ангажмана бавио се и писањем те је аутор више значајних дјела која су превођена на неколико страних језика. Посебно се истичу “Ислам између Истока и Запада”, “Рат и мир у Босни и Херцеговини” те “Мој бијег у слободу: Биљешке из затвора 1983-1988”.