Данас се обиљежава 29. годишњица Армије Републике Босне и Херцеговине (АРБиХ) и 16 година од формирања 2. пјешадијског (ренџерског) пука Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ).

Чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одали су почаст погинулим борцима и шехидима Армије РБиХ и положили цвијеће на Шехидском мезарју “Ковачи“.

На овом и другим мјестима данас ћемо се, навео је Џаферовић, сјетити и одати поштовање онима који су најзаслужнији за слободу коју данас уживамо. Они су дали своје животе за цјеловиту и независну БиХ и за нашу слободу.

Foto: Samır Jordamovıc – Anadolu Agency

“Сви они који данас покушавају да атакују на БиХ морају знати да је независна и цјеловита БиХ наша слобода и ми ћемо се за своју слободу борити. Никада се више ништа у БиХ неће моћи одлучити без нас који смо пупчаном врпцом везани за нашу домовину БиХ и који волимо и цијенимо своју домовину”, истакао је Џаферовић.

БиХ је, како је додао, сачувала своју цјеловитост и независност у времену када су велике силе атаковале на БиХ, у најтежем периоду своје историје, захваљујући Армији РБиХ чија се годишњица данас обиљежава. Он је позвао све ретроградне снаге да, како је рекао, коначно нешто науче из прошлости.

“Босни и Херцеговини ништа неће моћи урадити све док је нас који волимо, цијенимо и поштујемо БиХ. Нека воде рачуна о својим државама и територијалном интегритету својих држава. У БиХ је извршен једини геноцид у Европи од Другог свјетског рата, масовни злочини и сада би неки картографи да одвајају дијелове БиХ у којима је извршен геноцид, масовни злочини и да награђују оне који су то урадили. То је антицивилизацијски, то једноставно не може проћи, то је барбарски и тога морају бити свјесни сви”, рекао је Џаферовић.

Комшић је такођер изразио честитку поводом 29. годишњице оснивања Армије РБиХ.

“Можда то данас изгледа тако, али нисмо ми то узалуд радили и нису ови људи који су овдје покопани погинули узалуд. На нама је обавеза да их се сјећамо, чувамо и не дамо да се упропасти оно за шта су погинули”, рекао је Комшић.

Цвијеће на Шехидско спомен-мезарје „Ковачи“, између осталих, положили су и министар одбране БиХ Сифет Поџић, секретар министарства Мухамед Смајић, комадант 2. пјешадијског пука бригадир Касим Мешић и бригадир Русмир Мрковић, који су предводили делегације Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Одавање почасти уприличено је уз присуство војних дужносника, представника власти Босне и Херцеговине, Федерације БиХ, кантона, града, опћина и представника борачких организација, сходно епидемиолошким мјерама.

У оквиру обиљежавања Дана Армије РБиХ одавање почасти бит ће уприличено и на Градском мезарју/гробљу “Стадион“ Кошево.

Армија РБиХ формирана је 15. априла 1992. године и била је званична оружана снага међународно признате и суверене државе Републике Босне и Херцеговине. Армија РБиХ била је састављена од јединица Територијалне одбране (ТО БиХ) и дијела тадашње Патриотске лиге БиХ (ПЛ БиХ), а бројала је више од двјесто хиљада војника.

Формирана је од седам корпуса који су обухватали регије: сарајевску, тузланску, зеничку, травничку, мостарску, регију садашњег Унско-санског кантона и подручје Коњица и околице.

Петнаести април је један од најзначајнијих датума у модерној хисторији Босне и Херцеговине, јер су тог дана званично формиране снаге које су успјеле одбранити земљу и њен територијални суверенитет и интегритет. Касније су заједно са Хрватским вијећем обране (ХВО) прерасле у Војску Федерације БиХ, а потом, након 2005. године, постале дио Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Тековине Армије РБиХ баштини 2. пјешадијски (ренџерски) пук ОСБиХ. Присутан је у свим дијеловима Босне и Херцеговине приликом обиљежавања значајних датума Армије РБиХ, кроз сарадњу са цивилним структурама, борачким асоцијацијама, кроз уступање ресурса и осталим активностима, чиме су постали најважнији фактор у његовању идентитета Армије РБиХ.