Удружење послодаваца Босанскоподрињског кантона (БПК) Горажде одржало је хитан састанак на којем су разматране посљедње наредбе Владе БПК Горажде. У овом удружењу незадовољни су што су наредбе донесене пред почетак викенда и, како су казали, без консултација са послодавцима, те сматрају да ће се нове мјере одразити на пословање привредних субјеката.

Уз оцјену да се приликом доношења мјера није водило рачуна о могућим посљедицама на процес производње и извршење текућих уговора, на састанку су усвојени закључци који ће бити достављени Влади БПК Горажде.

“Увођење онлине наставе у школама имат ће за посљедицу одсуство великог броја радника који не могу оставити дјецу без надзора. По процјенама ти ће се бројеви кретати по 50 или 60 у већим привредним субјектима, што доводи у питање успјешност зацртаних циљева и по уговорима преузетих обавеза. Не види се смисао оваквој одлуци, поготово цијенећи што се оставља могућност да раде кладионице, угоститељски објекти и друге сличне дјелатности, а да је претходно у школе у циљу одржавања сигурне наставе уложено у заштиту дјеце, наставника и професора путем набавке преграда, клупа, маски и друге заштитне опреме у чему су финансијски учествовали привредни субјекти са подручја БПК Горажде”, један је од закључака.

Удружење послодаваца БПК Горажде захтјева да се у кризни штаб Министарства социјалне политике, здравства, расељених лица и избјеглица БПК Горажде именује представник Удружења послодаваца и да као члан може изразити утицај на привредна друштва, ради усклађивања донесених мјера, њихових циљева и потреба привредних субјеката.

У ту сврху делегиран је представник Удружења послодаваца у Кризни штаб, а послодавци траже да се хитно размотри и преиспита донесена наредба о увођењу онлине наставе у школама те сугеришу да се ова одлука стави ван снаге до даљњег, док се детаљно не размотре позитивни ефекти а и негативне посљедице.

Хитан састанак Удружења послодаваца БПК Горажде одржан је на захтјев привредних субјеката из три индустријске зоне које имају највећи број радника.