На нове мјере о ограничењу кретању, које је на препоруку кризног штаба министарства здравства, јучер усвојила Влада Босанскоподрињског кантона (БПК), данас је реаговало горажданско Удружење угоститеља, сматрајући да мјере највише погађају њихову дјелатност.

Наводе да је ова грана привреде доведена пред потпуни колапс те упозоравају да ће, уколико се ништа не подузме, бити принуђени затворити радње и отпустити раднике.

“Тражимо хитно увођење локдауна што ће подразумијевати и мјере за ублажавање посљедица које ће на пословање малих привредника оставити затварање, дакле да нам се надомјесте губици у пословању. Са овом мјером о ограниченом кретању ми не можемо пословати и на овај начин се доводи у питање наша егзистенција, а нема мјера помоћи. Или нека нас затворе или ураде нешто да нам помогну”, казао је предсједник Удружења угоститеља Армин Пишмо.

Из Удружења које окупља око 40 угоститеља поручили су да ће и без локдауна бити принуђени да затварају радње, а раднике послати на евиденцију незапослених

“Уколико Влада БПК Горажде не буде интервентно дјеловала, затворит ћемо објекте и уредно се са радницима пријавити на евиденцију Службе за запошљавање, чим ће око 150 упосленика у овој области остати без посла”, саопћавају из Удружења.

Угоститељи наглашавају да не вјерују у обећања да ће им бити пружена финансијска помоћ јер, како тврде, још увјек им нису исплаћени ни потицаји које су остварили у прошлој години.

“Влади БПК Горажде дали смо рок да до понедјељка у 14 сати донесе хитне мјере, уколико се то не деси бит ћемо принуђени затворити радње и све раднике послати на биро за запошљавање”, казао је предсједник Удружења угоститеља.

Влада БПК Горажде донијела је наредбу којом је ограничила кретање у овом кантону у периоду од 21 сат увече до 5.00 сати ујутро, а која је ступила на снагу од синоћ. Објектима који пружају услужне дјелатности наложено је и да на улазним вратима назначе површину објекта и број особа које могу боравити у истом тренутку, узимајући у обзир да је за једну особу потребно најмање четири метра квадратна, с тим да се изузима запослено особље.