На иницијативу Господарске коморе Посавске жупаније (ПЖ) и у суорганизацији с Министарством господарства, рада и просторног уређења Владе ПЖ-а, у уторак је одржан Господарски форум на актуалну тему везану за коронавирус, са здравственог али и господарског аспекта.

Скупу су били назочни министри у Влади ПЖ-а Драгутин Живковић, Дамир Живковић и Мато Бркић, водитељ уреда Хрватске Господарске коморе у Велепосланству РХ у БиХ Никица Пажин предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ у Орашју Вјекослав Вуковић, као и предсједник Господарске коморе Посавске жупаније Звонко Мишковић, приопћено је из Владе ПЖ-а.

Тијеком Господарског форума у Орашју специјалиста епидемиолог при Заводу за јавно здравство Посавске жупаније Орашје Горан Павић одржао је предавање о актуалној пандемији коронавируса, како у свијету тако и на подручју споменуте жупаније, с конкретним показатељима те сугестијама које подразумијевају и даље придржавање свих епидемиолошких мјера, како у тврткама тако и у јавном простору, уколико не желимо ширење епидемије.

“Ово је наш трећи форум а намјеравамо и даље такву активност. Тему смо појашњавали пољопривредним произвођачима, а ово је форум усмјерен прије свега према господарству. Ми смо погранично подручје са Хрватском па смо неке од тема усмјерили и на питања које занимају наше подузетнике”, нагласио је Мишковић те напоменуо да је уред Господарске коморе сада измјештен из ранијих простора у Влади ПЖ-а у просторе који се налазе у Трећој улици у Орашју.

Министар господарства, рада и просторног уређења Драгутин Живковић појаснио је које је Влада ПЖ-а и министарство подузело мјере како би помогло господарству и ублажило губитке које је проузрочила пандемија.

  • Своје активности смо усмјерили прије свега како би помогли господарству те сматрам да смо у значајној мјери допринијели стабилизацији пословања господарских субјеката и рекао бих, оно што је био наш императив, сачували радна мјеста што ћемо чинити и надаље, нагласио је министар Живковић.

У изјави за медије предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ у Орашју Вјекослав Вуковић појаснио је теме разговора с подузетницима из Посавине.

“Разговарали смо како ускладити одређене цертификате, односно како утјецати на Вијеће министара да се ускладе одређени стандарди за извоз роба с овога подручја животињског поријекла. Такођер је разговор вођен у смјеру како помоћи подузетницима у овој индустријској зони да се она претвори у догледно вријеме у једну слободну зону”, казао је Вуковић.