У студентском дому у Загребу привремени смјештај потражило је 45 породица, односно грађана којима су домови тешко оштећени у недјељу у земљотресу у главном граду Хрватске, објавиле су данас градске власти.

Јак земљотрес који је погодио загребачко подручје оштетио је бројне зграде и куће у центру града, али и у Маркушевцу гдје је био епицентар потреса. Онима чији домови нису сигурни за живот, понуђен је смјештај у студентском дому, а бројни грађани нашли су смјештај код родбине или пријатеља.

Шеф градске канцеларије за управљање у хитним ситуацијама Павле Калинић рекао је данас новинарима да су до сриједе примили више од 20.000 пријава оштећења на објектима, а да су тимови обишли више од 1400 објеката. Он је рекао да је на терену 80 специјалистичких тимова и 170 инжењера који свакодневно обилазе објекте.

У Загребу и на загребачком подручју и даље траје серија подрхтавања тла послије јаког потреса у недјељу.

Земљотрес јачине 5,3 погодио је Загреб у недјељу у 6.23, а недуго послије тога још један јачине 5,0, а затим и низ слабијих.

У потресу је погинула 15-годишња дјевојчица, а повријеђено је 27 особа, од којих 17 теже. Највише је страдао строги центар града и подручје Маркушевца, гдје је и био епицентар потреса. Оштећене су бројне стамбене зграде, куће, болнице, школе, музеји, али и аутомобили на које су падали дијелови фасада и кровова.