Гојазним припадницима полиције у Турменистану наређено је да обавезно смршају или да напусте службу.

“Смршај или губиш посао”, речено је полицајцима широм Туркменистана на обавезним тестовима за обнову квалификација у тој чврсто контролисаној централноазијској држави.

Министарство унутрашњих послова је наредило полицајцима да се затегну до 25. децембра ако желе да задрже посао, рекло је неколико припадника полиције.

Поједини полицајци кажу да им је такође речено да охрабре рођаке који живе у иностранству да се врате у Туркменистан до краја 2019. године.

Они су навели да им је из Министарства унутрашњих послова речено да полицајци не смију имати више од 100 килограма пошто новопостављени министар унутрашњих послова Мамедхан Чакјев “не воли дебеле полицајце”.

Полицајци који не успију да испуне захтјев за смањење тежине, морају поднијети оставку – без обзира на чин, године у служби или друге квалификације.

Сличне мјере су раније предузете у сусједним земљама Таџикистану и Узбекистану, гдје власти често критикују полицајце због њихове физичке спремности, мада ријетко раде нешто по питању навода о раширеној корупцији у полицији.