Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је током викенда дошло до попуштања дисциплине, те да је пет особа задржано због сумње да су починили кривично дјело непоступања према прописаним здравственим мјерама током пандемије коронавируса.

Министарство унутрашњих послова Србије претходно је саопштило да је током викенда, у клубу у центру Београда на Ташмајдану затечено око 1.000 људи, те да су ухапшене двије особе због организовања журке на Новом Београду, али и још три особе због спречавања полиције у вршењу службене дужности у том објекту.

“Инспектори су током претпразничног викенда наишли на повећан број оних који нису поштовали мјере. Ноћас је контролисано 208 објеката, од којих је 29 било у прекршају, а дан прије тога обављено је 158 контрола и у 30 објеката мере нису поштоване”, навео је Радојичић.

Тим поводом одржан је састанак Градског штаба за ванредне ситуације којем су присуствовали надлежни за контролу ситуације на терену.

“У различитим сјменама 366 људи је у свакодневним контролама, што траје скоро годину дана. Нјихов посао је и напоран и одговоран, због чега је важно да истрају. На састанку су поднијели извјештај како протичу контроле и гдје су наилазили на проблеме и инсистирао сам на томе да се, као и до сада, досљедно спроводе контроле поштовања епидемиолошких мјера. Шаљемо свима јасну поруку да није тренутак за опуштање и да такво понашање може све довести у ризик да поново дође до скока броја заражених”, истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у Београду су прву или прву и другу дозу вакцине до сада примило више од 220.000 људи, прецизирајући да је прекјуче вакцинисано или ревакцинисано њих 15.550, јуче нешто мање од 10.000, а данас су само на Сајму у двије хале заказане 3.524 особе.