С циљем ублажавања насталих штета изазваних пандемијом коронавируса Градско вијеће Ливна одлучило је на најконкретнији начин помоћ овдашњим господарственицима. Ослободило их је плаћања комуналних накнада од првог травња до тридесетог липња, затим плаћања закупнине пословних простора до тридесет дана након престанка забране рада, те плаћања пореза на рекламу и твртку.

“Ослободили смо и 50 посто плаћања закупнине за терасе и оно што је кључно, донијели смо одлуку да са 300 КМ пружимо помоћ за сваког дјелатника за нето плаћу за период колико траје стање несреће”, каже Лука Челан, градоначелник Ливна.

Представници Господарског вијећа Ливна истичу како су они, углавном, задовољни овим мјерама.

“Ево, нешто, конкретно. Очекујемо, наравно, и од виших инстанци власти да исто то направе, попут оног корона закона који – такав је какав је, али то су тренутне могућности у Федерацији БиХ”, каже Јосип Билић, предсједник Господарског вијећа Ливна.

Влада Ливањске жупаније још није изишла с приједлогом помоћи овдашњим господарственицима, нити је направила приједлог ребаланса овогодишњег жупанијског прорачуна којим би им била предвиђена исплата те врсте помоћи.

“Позивам владу да ради своји дио посла, који треба да ради и за што су добили мандат. Ово што они раде никоме не иде у прилог, поготово за господарство које је у Ливањској, Херцегбосанској жупанији овакво какво је и иначе било крхко”, каже Марио Павлиновић, Удруга господарственика Ливна.

У травњу мјесецу због коронавируса на Жупанијском заводу за запошљавање у Ливну завршила су 482 радника. Како дознајемо, неки од њих већ су враћени на посао.