Мостар је град који се за разлику од других центара у земљи, не може похвалити савременом спортском двораном. Пројекат изградње стар је 36 година. Године пролазе, власти се мијењају, а спортисти који су најбољи амбасадори града и данас чекају. Хоће ли приоритет нове градске власти Мостара бити и нова дворана, истражио је Аднан Демић.

Камен темељац откривен је 14. фебруара 1985. године, међутим грандиозни пројекат изградње спортске дворане до данас није доведен до краја. Мостар је поносан на своје спортисте. И данас неки од њих спадају у сам свјетски врх, док стручњаци тврде да би успјеси били и већи да су талентовани младићи и дјевојке имали или имају боље услове рада од оних које им нуде школске дворане у граду.

БОРИС ЏИДИЋ, кошаркашки тренер

“Имамо податак да на тисућу становника Сплита, Мостара и Задра – Мостар даје највише екстра талената. Ради се искључиво о талентираним спорташима који своје таленте претворе у врхунску класу. Систем апсолутно не постоји, а што се дворане тиче – знам да постоје иницијативе, међутим године пролазе, ми то гледамо и ништа се не дешава”.

Фокус локалне заједнице, осим спортиста професионалаца је и на осигуравању спортске инфраструктуре и подршци омладинском, школском и аматерском спорту. Функционална спортска дворана један је од приоритета нове градске власти, наводе у Спортском савезу Града.

СЕНАД КЕВЕЉ, предсједник Спортског савеза Града Мостара

“Градоначелник је рекао да је ревизија пројекта у току. Пројектна документација која је била првобитно урађена за дворану је предимензионирана. Она би по новом пројекту требала имати капацитет до 5000 сједећих мјеста и самим тим задовољава сва такмичења на европском и свјетском нивоу”.

Спортски радници годинама указују и на нужности изградње олимпијског базена у Мостару. Базени у оквиру кампуса Свеучилишта и градске бање нису адекватни за развој младих пливача, али је без обзира и на то овај град дао олимпијке Амину Кајтаз и Лану Пудар, која тренутно спада међу најбоље пливачице свијета.

ДАМИР ЂЕДОВИЋ, Клуб водених спортова “Орка”

“Град Мостар мора кренути, нећу рећи мора почети размишљати, већ мора кренути у реализацију изградње олимпијског базена. То је услов свих услова да би све што Лана Пудар и Клуб водених спортова ‘Орка’ раде имало пуни смисао”.

Влада Херцеговачко-неретванског кантона прије двије године показала је спремост бити јамац Граду за кредитно задужење. За изградњу дворане, према процјенама, потребно је око 25 милиона марака.

Тридесет шест мостарских спортских колектива, везаних искључиво за рад у дворани, још увијек чекају папирологију и политичке договоре, како би школске дворане замијенили савременом која ће се, надамо се, наставити градити, и то у складу са највишим стандардима.