Исплате стипендија и трансфер за пријевоз ученика двије су ставке из расхода прорачуна Града Љубушког на којима је дошло до највећих промјена у Приједлогу Одлуке о измјени и допуни Одлуке о Прорачуну Града Љубушког за 2020. годину, а која је усвојена у четвртак на сједници Градског вијећа.

Наиме, по други пут ове године Љубушки је измијенио прорачун за текућу годину. Први пут је то учињено у липњу, јер је коронавирус донио рецесију и проузрочио пад прихода, како у Љубушком тако и у цијелом свијету. Тада је прорачун смањен за 600.000 марака.

Но, од почетка проглашења природне несреће узроковане коронавирусом градско челништво изналазило је начина да посљедице коронавируса прођу што безболније за Љубушки и његово становништво. Тако је примјерице, Љубушки међу првима донио Одлуку о мјерама помоћи господарству ради ублажавања посљедица пандемије, приопћили су из Града Љубушког.

Истичу како се градске власти успјешно носе с изазовима данашњице, што потврђује и ново мијењање прорачуна чиме се он повећава за 436.000 марака.

Већина тог износа усмјерити ће се у младе и у образовање, јер, како в.д. градоначелника Ведран Маркотић истиче, улагање у младе и њихово образовање је улагање у будућност.

“А откако је љетос изабран за в.д. градоначелника Маркотић на томе предано и ради – по први пут сви ученици с подручја Љубушког имају бесплатан пријевоз, по први пут свим бруцошима су осигуране новчане потпоре, а њих ће по први пут добити и сви редовни студенти јавних свеучилишта”, наводи се у приопћењу.

Због тога су у измијењеном прорачуну исплате стипендија повећане за 200.000 марака, док се трансфер за пријевоз ученика повећава за 125.000 марака.

Када је ријеч о другим расходовним ставкама, издвајања за поправке и одржавање цеста повећани су за 100.000 марака, за одржавање пољских путева издваја се додатних 50.000 марака, а повећани су и трансфери за спорт за 20.000 марака.

Уз остало, ту је и повећање издвајања за водонатапне суставе-канале за 50.000 марака, за канализацију 60.000 марака.

Издвајања за горе наведене ставке осигурат ће се повећањем прихода прорачуна.

Приходи од пореза повећавају се за 60.000 марака, а капитални примици за 900.000 марака. Непорезни приходи смањују се за 164.000 марака, а текући трансфери за 360.000 марака, наводе из Града Љубушког.