Међународна организација за миграције предала је Граничној полицији Босне и Херцеговине донацију заштитне опреме за борбу против ковида-19 вриједну 22.500 америчких долара.

Донација је могућа захваљујући доприносу норвешког министарства иностраних послова, кроз пројекат “Сузбијање кријумчарења миграната дуж западнобалканске обалске руте”, саопштено је из ИОМ-а.

Примопредаја је обављена у просторијама Граничне полиције БиХ, а донација укључује рукавице, маске, бесконтактне термометре и средства за дезинфекцију руку и радних површина које ће користити полицијски службеници Граничне полиције БиХ.

“Врло смо захвални министарству иностраних послова Норвешке и тиму ИОМ-а на овој опреми, која ће у значајној мјери помоћи Граничној полицији БиХ у спречавању ширења ковида-19”, изјавио је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Од децембра 2018. године пројекат “Сузбијање кријумчарења миграната дуж западнобалканске обалске руте” доприноси јачању регионалне сарадње између Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе и побољшању капацитета агенција за провођење закона и правосуђа за откривање, истрагу и кривично гоњење случајева кријумчарења миграната, као и заштити миграната дуж западнобалканске обалске руте.

На темељу процјене стања на терену и у свјетлу проглашења глобалне пандемије коронавируса у марту 2020. године, оцијењено је да је успјешно провођење преосталих пројектних активности озбиљно угрожено и затражено репрограмирање пројекта.

Захтјев је одобрило министарства иностраних послова Краљевине Норвешке и пројекат је преусмјерен на пружање подршке агенцијама који обављају контролу преласка државне границе и заштиту границе у Албанији, Босни и Херцеговини и Црној Гори у ублажавању посљедица које је пандемија ковид-19 имала на обављању свакодневних активности ових агенција (укључујући и спречавање кријумчарења миграната) кроз набавку личне заштитне опреме, као и унапређење знања и вјештина припадника ових агенција како би се умањио ризик од заразе и преноса било које болести, укључујући ковид-19, додаје се у саопштењу.