Грађани Босне и Херцеговине још увијек немају званичних информација о вакцинама које би у наредном периоду требале доћи у нашу земљу. Промоција вакцинације за сада се одвија иза затворених врата, а надлежни кажу да ће детаљан план бити представљен у наредном приоду. У међувремену, грађани се сами едуцирају, на друштвеним мрежама и интернету.

Спот коме је намјера упознати јавност како се правилно поздрављати у вријеме пандемије бх. јавности су представили лидери Федералног завода за јавно здравство, путем друштвених мрежа, прије 15 дана. И ништа не би било спорно да пандемија не букти већ скоро годину дана. А још већа задаћа тек предстоји – промоција имунизације. Како вакцина још немамо – и ту каснимо. Први фаза је едукација здравствених радника.

РИФАТ РИЈАД ЗАИД, предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ

“Мислим да се та обука првенствено односи на складиштење вакцина, јер је то вакцина која захтијева један хладни ланац. То би била прва вакцина таква која је стигла у БиХ. И наши радници су особе које деценијама вакцинсишу против сезоинске грипе и редовних вакцинација и мислим да сама вакцинације неће бити проблем, а обука се може завршити за пар сати”, казао је Заид.

Управо би здравствени радници и разни видеоматеријали требали бити укључени у другу фазу, односно промовирати важност вакцинације грађанима, кажу у Заводу за јавно здравство Федерације БиХ. Али, на то ћемо још причекати. Иако је план спреман и и документ постоји, у скоријој будућности бит ћемо упућени, јер све иде по фазама и зависит ће од прилива вакцина. Тако у наредном периоду очекујемо:

АИДА РАМИЋ-ЧАТАК, шефица службе за промоцију здравља и едукацију ЗЗЈЗ

“Кроз адекватне поруке и комуникационе канале грађени ће бити обавијештени о томе због чега се треба цијепии, састав цјепива, сигурност и учинковитост цјепива”, рекла је Рамић-Ћатак.

Стручњаци кажу да смо то до сада све већ требали знати. Нажалост, становништво се само едуцуира, најчешће, путем друштевних мережа и интернета, гдје су анти вакциони лобији итекако јаки. Власти су биле те, наручито ентитетске, које су нам већ требле дати праве информације умјето нагађања.

АНДРЕА ЈУРИЋ, директорица Завода за јавно здравство Западнохерцеговачког кантона

“Ја ту не кривим људе већ интитуције чија је то задаћа, јер промоција сваког цјепива који се уводи мора почети много раније него ли цјепиво дође”, истакла је Јурић.

БАКИР НАКАШ, инфектолог

“Људи који немају везе са министарствима и владама су цијело вријеме апеловали да се потакну активности око промоације процеса вакцинације, набавке вакцине, набавке лијекова и свега што је потребно. Нажалост, ових наших 13 министрстава више воде рачуна о себи него о становништву”, објаснио је Накаш.

Иако ће вакцинација бити бесплатна и добровољна неизвјесно је, поручују здравствени радници, колико ће се грађана због недостатка информација одлучити примити вакцину.